Медицински сестри разпънаха палатка пред здравното министерство в знак на протест, предаде БНР.

По думи на една от протестиращите палатката, която е с надпис "Без нас няма здравеопазване", ще бъде там всеки следобед, докато бъдат изпълнени всичките им искания. От общината са им дали разрешение да я разпъват всеки ден от 15.00 до 18.00 часа. Медиците обаче не възнамеряват да я поставят през уикенда. Пред празни сгради няма да стоим, категорични са те.

Протести се очакват и в други градове в страната, подготвя се и щафетна ефективна стачка.

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медсестрите работят качествено и искат адекватни заплати

В Пазарджик медицинските сестри вече са започнали да подават заявления за ефективни стачни действия, тъй като по закон стачкуващите трябва да предупредят работодателя си седмица по-рано.

Координаторът на протестите там Димитрия Димитрова обясни, че е призовала колегите си да напуснат вторите си работни места.

Само един да се махне, започва да се задъхва системата, заяви тя. Това е достатъчно законово да напуснем вторите си работни места, където не сме длъжни да работим за 30 лева на дежурство и да откажем извънредния труд, което е абсолютно наше право, коментира още Димитрова. Тя обаче е категорична, че потърпевши пациенти от протеста няма да има.

Увеличават заплатите с до 90 лева за сестрите в "Пирогов"

Увеличават заплатите с до 90 лева за сестрите в "Пирогов"

КНСБ искат минимална заплата от 900 лв. за медицинска сестра, акушер или лаборант