Заплатите на медицинските сестри в УМБАЛСМ "Н. Пирогов" се увеличават с 60 до 90 лева. Това става с анекс към колективния трудов договор (КТД), съобщиха от КНСБ.

Увеличението на основните заплати на специалистите по здравни грижи в "Пирогов" ще стане от 1 април. Така редова сестра в отделение вече ще получава най-малко 920 лв., вместо досегашните 830 лв. Сестрите в детска клиника или кабинет ще получава минимално възнаграждение от 950 лв., вместо 875 лв.

Реанимационните или операционните сестри ще получават най-малко 980 лв. Върху тези пари се начисляват и допълнителни възнаграждения, договорени в болницата, надбавки за трудов стаж, както и други придобивки, уточниха синдикатите.

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Напускат заради ниското заплащане

Според председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов това увеличение надминава заложеното в отрасловия колективен трудов договор. То е доказателство, че при правилно управление на финансите и добър социален диалог, всяка болница може не само да достигне тези нива на заплащане, но и да ги задмине, коментира.

От синдикалната федерация имат няколко условия:

  1. Здравното министерство да въведе единна методика за разпределение и справедливо съотношение на работните заплати и ДМС за всички държавни и общински болници, чрез която и чрез колективно договаряне в болниците да се достигне постепенно заложеното в ОКТД минимално възнаграждение от 900 лв. за медицинска сестра, акушер или лаборант. Да се представи информация в най-бърз срок къде и как се разпределят ДМС, което може да се използва за увеличение на заплатите, най-вече на специалистите по здравни грижи;
  2. Очакваме в най-бърз срок да бъде публикувана и наредба на Министерството на здравеопазването за разпределение през общините към общинските болници на 30 млн. лв., които бяха отпуснати със специално решение на правителството;
  3. Адекватно заплащане за извънредния труд на медицинските специалисти и мерки за привеждането му в законовите изисквания.

Синдикатите са наясно, че проблемите, трупани с десетилетия в здравеопазването, няма да се решат с магическа пръчка. Дори и с исканото увеличение нашите здравни кадри ще останат сред най-ниско платените в Европейския съюз. Те настояват за ясен хоризонт за увеличението на всички заплати в сектора, включително и на висококвалифицирания персонал.

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Негодуват срещу недостига на кадри, липсата на млади специалисти и ниските заплати

Те се противопоставят на опитите на различни политически структури да използват справедливия гняв на медицинските специалисти. "Нито една партия, участвала във властта до сега, не е допринесла с много за промяна на състоянието в здравеопазването", се казва в позицията на ФНСО.

От КНСБ подкрепят исканията за достойни заплати на професионалистите по здравни грижи, става ясно и от отворено писмо на ФСЗ. От синдиката припомнят, че на 12 май 2018 година КНСБ и ФСЗ е подкрепил протеста на медицинските специалисти в София. Тогава са поставени искания на 5 000 сестри, акушерки и лаборанти. Тези условия са валидни и сега:

  1. Задължително спазване на Колективния трудов договор (КТД), за да се постигне диференцирано заплащане на труда на здравните специалисти, съобразно придобитата квалификация;
  2. Политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване;
  3. Дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции
  4. Спешни законодателни мерки, така че болниците да не бъдат търговски дружества

Ако искаме да променим системата, трябва да бъдем единни и заедно ще променим статуквото, допълват от синдикалната формация. 

Недостигът на медицински сестри може да бъде разрешен

Недостигът на медицински сестри може да бъде разрешен

Все повече студенти остават в страната след дипломирането си