В България има сериозен недостиг на медицински сестри. Установена е трайна тенденция да има около 420 сестри на 100 000 души население. Средното съотношение в ЕС е 820 сестри на 100 000 души население. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години.

Тези данни представи здравният министър Ананиев като анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече. Анализът е изготвен от РЗИ. Днес той е провел разговори във връзка с поредните протести на медицинските сестри от миналите седмици. Такъв протест е обявен и за утре.

Извън основното искане за заплати въпросът за човешките ресурси в здравеопазването също заслужава внимание, отбеляза министърът.

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Протестират в болница в Пловдив заради масово напускане на медицински сестри

Напускат заради ниското заплащане

"Ако ние днес и сега извадим нов ресурс, това означава, че само ще задълбочим проблемите при формиране на работните заплати", заяви министър Кирил Ананиев на брифинга след срещата. Той предлага съвместно с протестиращите медицински сестри да създадат методика за формиране и разпределение на средствата за персонал, което да служи като база, на която директорите на болниците да разпределят справедливо ресурса.

Системата трябва да стимулира работещите в лечебните заведения и справедливо да стига до тези, които допринасят за приходите, които получават болниците, според Ананиев.
След формирането на болниците като търговски дружества държавата се е отдръпнала и е променила политиките си, изтъкна министърът. Здравеопазването обаче е част от националната сигурност, изтъкна Ананиев.

До петък сестрите трябва да излъчат представители за работната група заедно с представители на работодателите, на БЛС. Във вторник следващата седмица предстои отново среща за обсъждане на съдържанието на новия план.

Ананиев не е обещал конкретна цифра за заплатите, тъй като общите критерии, според него, трябва да покажат каква да бъде стартовата заплата на медицинските специалисти. Той не пожела да се ангажира с определен срок, в който да бъде изготвена методиката за изчисление на възнагражденията.

По думите на министъра са обхванати всички лечебни заведения в страната. В държавните болници средната основна работна заплата към 1 януари на база на ведомостите е 758 лева, като отчетената най-ниска стойност е 598 лева.
В общинските болници средната работна заплата възлиза на 668 лева, докато най-ниската е 315 лева, като тук е вероятно да има служители почасово, тъй като не е законно да се получава възнаграждение под минималното за страната.

По отделни болници анализът на министерството показва, че няма правила и принципи в болниците при формирането на работните заплати.

МЗ се надява да заедно със съгласието на министъра на образованието Красимир Вълчев да бъде увеличен приемът на сестрите със 150 души, като тази тенденция да се запази в годините. Ананиев припомни решението на Министерски съвет за отпускане на 30 млн. лева за общинските болници, като по-голямата част от средствата ще отидат за увеличение на заплатите на медицинския персонал.
Увеличението все още не е усетено, защото тече процедурата, но до 1 април хората трябва да получат своето увеличение. За различните болници обаче процентът увеличение е различен. Според министъра това все пак е някаква положителна стъпка.

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Негодуват срещу недостига на кадри, липсата на млади специалисти и ниските заплати