"Поемам ангажимент да съдействам за това увеличението на заплатите да се случи възможно най-бързо". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с представители на протестиращите медицински сестри.

Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които министерството ще предприеме.

По думите му правителството оказва пълна подкрепа на сектора, като доказателство за това са отпуснатите от Министерски съвет допълнителни 30 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинския персонал и най-вече на тези на професионалистите по здравни грижи.

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медсестрите работят качествено и искат адекватни заплати

Ананиев отбеляза, че на лечебните заведения са изпратени разчети на средствата, които те ще получат през настоящата година.

Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати.

Ананиев обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там, където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо.

По отношение премахването търговския характер на лечебните заведения Ананиев коментира, че екипът му споделя същото убеждение. Идеята е болниците да станат non-profit, което означава в случай на реализирани повече приходи от разходите, разликата да бъде реинвестирана в здравната система.

Припомняме, че по-рано днес около 50-60 медицински сестри се събраха на национален протест пред сградата на Министерство на здравеопазването в София. Протестни действия имаше и и пред общините в градовете на страната.

Те настояват за по-достойни условия на труд, адекватно стартово заплащане от поне две минимални заплати в размер на 1120 лв. и допълнително заплащане за работа в интензивно и спешно отделение.