"Медицинските сестри не са знаели точното разпределение на отпуснатите допълнително 30 млн. лв. за увеличение на възнагражденията и как това ще се отрази на заплатите им."

Така здравният министър Кирил Ананиев обясни по време на участието си в ресорната парламентарна комисия протеста на медицинските сестри.

Ананиев отново заяви, че винаги е считал, че намирането на решението не е на улицата, а при преговори, в които да се стигне до консенсус.

И медсестрите, и пациентите искат едно и също, установи Манолова

И медсестрите, и пациентите искат едно и също, установи Манолова

По думите ѝ става въпрос за унизително подценяване на труда на медсестрите

В разговора им в Министерство на здравеопазването медицинските сестри най-много наблегнали на търговския характер на лечебните заведения, ниските възнаграждения и трудните условия на труд.
"Продължават разговорите за премахване на търговския характер на лечебните заведения", увери Ананиев.

Здравният министър отчете, че заплатите, които получават всички работещи в здравната система, са наистина ниски и увери, че е възложил на всички РЗИ-та да изчислят заплатите на работещите в лечебни заведения, за да получи пълна картина на възнагражденията в сектора.

След като бъде направен анализът, Ансниев ще запознае правителството и членовете на Комисията по здравеопазване с величината на проблема. Тогава се очаква и правителството да вземе конкретно решение как да се процедира от тук нататък.

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медсестрите работят качествено и искат адекватни заплати