Правата и исканията на медицинските сестри са в пълно съответствие с исканията на пациентите. Това заяви на среща с медицински специалисти националният омбудсман Мая Манолова. Тя изрази пълната си подкрепа към съсловията.

По думите ѝ става въпрос за "унизително подценяване на труда на медицинската сестра", а в резултат на това има недостиг на специалисти и влошаване на качеството на медицинската грижа.

В клиничните пътеки липсва остойностяване на медицинската грижа, както и изисквания за определен брой медицински сестри. Манолова се обяви за ясен регламент на минималната грижа, предоставена от медицински специалисти.

Медицинските сестри излизат на протест

Медицинските сестри излизат на протест

Той се организирал в социалната мрежа

На 21 март протестите продължават, а медицинските сестри се заканиха да организират и палаткови лагери. На 25 март пред Министерство на здравеопазването ще протестират и фелдшерите с основно искане за промяна в Закона за съсловните организации на медицински сестри, акушерки и асоцииране медицински специалисти.

Благовеста Костова от Асоциация на българските акушерки обяви желанието на съсловните организации да станат самостоятелни и независими, тъй като по цял свят това е така. Всяка една организация според нея трябва да има свой стандарт.

Борисов дава пари, но медицинските сестри ще протестират

Борисов дава пари, но медицинските сестри ще протестират

Ананиев ги убеждава, че трябва да има диалог

Поради липса на регулация до майките и бебетата застават немедицински лица. "За жалост в София не се проверяват сертификати на инструктори по раждане", коментира Костова.

Ценка Пантева от Асоциацията на физиотерапевтите в България обясни, че организацията е призната в цял свят, но не и в България за сметка на лобистки интереси. По думите ѝ акушерките, сестрите, физиотерапевтите и фелдшерите у нас са еднакво подценени.

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медицинските сестри протестират за достойно заплащане

Медсестрите работят качествено и искат адекватни заплати

Припомняме, че на 1 март около 50-60 медицински сестри се събраха на национален протест пред Министерството на здравеопазването с искане за по-достойни условия на труд и по-добро заплащане. 

Протестни действия имаше и пред общините в други градове на страната.