Мисля, че на срещата с медицинските сестри на първи март проведохме конструктивен разговор. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV.

Той посочи, че на тази среща се е установила значителна диференциация в заплащането на труда на специалистите по здравни грижи, тъй като всяко лечебно заведение провежда политика на базата на свои собствени правила. Според министъра това не е справедливо, но проблемът е, че няма ясни правила за формиране на работната заплата. Той изтъкна, че неговото предложение е да се разработи методика, която да се прилага във всяка болница.

Относно предстоящия протест на медицинските сестри днес Ананиев заяви, че това е тяхно право. Той обаче подчерта, че вече е постигнато съгласие до няколко седмици да се разработят съвместно въпросните правила за формиране на работните заплати и необходимите материали да се внесат в Министерския съвет.

Медицинските сестри излизат на протест

Медицинските сестри излизат на протест

Той се организирал в социалната мрежа

Ананиев обясни, че въпреки че първоначалната идея е била тези механизми да се прилагат в държавните и общинските болници и тези със смесено участие, по настояване на медицинските служители се обмисля възможността те да се приложат и при частните. Според министъра самите частни здравни заведения биха имали интерес да се определят ясни правила за формиране на работните заплати.

Каквото покаже тази методика, тогава ще говорим за размера на необходимите пари за поставените цели, каза той относно финансирането.

За промяната в Закона за съсловните организации Ананиев обясни, че тя зависи от решението на парламента, където вече е постъпило такова предложение.

Запитан дали подкрепя протеста на медицинските сестри, министърът изтъкна, че още от началото е заявил, че уважава техните претенции и оценява ролята им в лечебния процес.

МЗ работи по единни правила за заплатите в държавните болници

МЗ работи по единни правила за заплатите в държавните болници

Здравното ведомство и БАПЗГ стискат ръце, че ще работят интензивно

Те искат да има предвидимост в тяхната работа - по отношение на доходите, квалификацията и условията на труд, обобщи той.

Ананиев категорично отрече да е имало натиск спрямо протестиращите.

Аз не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират, заяви той и обясни, че случаят от "Пирогов" е случаен.

Здравният министър каза още, че най-важното в момента е хората от всички региони в страната да имат равностоен достъп до медицински грижи. По негови думи обаче държавата няма право да опрощава дълговете на болниците, защото те са търговски дружества.

Запитан за случая с такса "стол" в пловдивска болница, Ананиев посочи, че това е неправилна практика, тъй като всичко, свързано със задължителното здравно осигуряване, е осигурено като финансов ресурс от държавата.

МЗ дава още 28,5 млн. лв. на общинските болници час преди протеста им

МЗ дава още 28,5 млн. лв. на общинските болници час преди протеста им

Парите са за над 100 болници, някои - в труднодостъпни региони

Министърът добави и че сградният фонд на много от болниците е в лошо състояние, поради което негов приоритет е да се увеличат инвестиционните разходи, за да се подобрят битовите условия.

Това не става за един ден, обясни той и допълни, че 18 млн. лева ще бъдат отпуснати за подобряване на достъпа до медицински грижи, други 10 млн. лева ще отидат за отдалечените болници в труднодостъпните райони, а останалите 2 млн. лева - за психиатричните звена. Отделно ще бъдат отпуснати 6.5 млн. лева за подобряване на базата в психиатриите.

Правим всичко възможно да не се затварят болници, увери Ананиев.

По отношение на въпроса с болница "Лозенец", министърът потвърди, че се е отказал от идеята тя да се превърне в педиатрична клиника. Заведението ще продължи да бъде университетска болница, но ще се преструктурира като търговско дружество, обясни той.

Медсестри от Пазарджик се оплакват от натиск заради планиран протест

Медсестри от Пазарджик се оплакват от натиск заради планиран протест

Браншова асоциация ги съветвала да не влизат в дълбоки води, за да не се удавят

По думи на Ананиев близо 24 млн. лева от дълговете на болницата са поети от държавата.

Относно въпроса с ТЕЛК Ананиев посочи, че по негови данни около 8% от хората с увреждания са ощетени от промените в Наредбата.

Дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме, отсече той.

Министърът подчерта, че в момента на сайта на Министерството на здравеопазването е качен нов проект на Наредбата, която подлежи на обществено обсъждане.

Предвижда се основното заболяване да бъде намалено на 50% и повече, а не на 80%, както досега, като към основното заболяване се прибавят 20% от всички останали заболявания над 50%, обясни Ананиев.

Той призна, че действително са установени пропуски. Настоящите промени обаче се правели по предварителна договорка, сключена с хората с увреждания, а не под натиск.

Увеличават с до 40% заплатите в общинските болници

Увеличават с до 40% заплатите в общинските болници

Отпускат допълнителни 30 млн. лева за общинските и областните лечебни заведения

Ананиев посочи и че информационната система на ТЕЛК вече е почти готова. Според него тя ще повиши контрола и ще намали случаите за злоупотреби. Министърът предвижда до края на годината да се въведе и електронното здравно досие.

Относно лечението на деца в чужбина, Ананиев заяви, че тази дейност ще се поеме от НЗОК от 1 април. Всички права на децата по линията на Фонда за лечение на деца ще бъдат запазени, а капацитетът на НЗОК ще ускори процеса на движение на документите и на лечение на децата в чужбина, увери той.

Според него обявеният от пациентски организации "Задено с теб" вот на недоверие към това решение е неоснователен. Ананиев изрази мнение, че с преливането на Фонда към Здравната каса не само ще се запази качеството на работата, но и ще се надгради, тъй като НЗОК е единна точка, която осъществява контакт с най-добрите клиники в Европа.

Министърът съобщи и че размера на средствата за дългове към чужди каси е увеличен на 130 млн. лева. Той прогнозира, че по този начин до 2 години всички подобни задължения ще бъдат изчистени.

Медсестрите ни - на средна възраст 52 г. и два пъти по-малко в сравнение с ЕС

Медсестрите ни - на средна възраст 52 г. и два пъти по-малко в сравнение с ЕС

Министър Ананиев кани протестиращите да изготвят методика

Ананиев посочи, че вече 4 клиники у нас са готови да извършват лечение на Спинална мускулна атрофия, като в Александровска болница това можело да стане още от днес.

Според министъра белодробни трансплантации ще могат да се извършват и в България към края на 2020 г. и в момента български специалисти се обучават в Австрия за целта.

В заключение Ананиев посочи, че хората ще преценят дали експериментът финансист да се занимава със здравеопазване, е успешен.

Аз разчитам много на лекарското съсловие, само заедно можем да постигнем промяната, категоричен бе той.

Дават още 30 млн. лв. за здравеопазване

Дават още 30 млн. лв. за здравеопазване

18 милиона отиват за областните и общинските болници