Центърът за психично здраве е в окаяно състояние, предаде Нова телевизия.

След като психиатърът д-р Владимир Сотиров публикува снимки на Областния психиатричен диспансер в София във Фейсбук, това предизвика вълна от възмущение.

Управителят на центъра д-р Емил Грашнов призна, че условията действително са такива, но нищо не може да се направи по въпроса.

Това, което е по силите ни с парите, които ни превеждат от Министерството на здравеопазването, е да правим козметични ремонти, оправда се той и посочи, че всяка година Центърът получава около 1 млн. лева.

Д-р Грашнов обясни, че тази сума се формира на базата на преминали през Центъра пациенти, като се изчислява според методика на министъра на здравеопазването, която регламентира каква точно е сумата на изписан пациент - дали ще бъде в 24-часов стационар, или само на дневен.

Той допълни, че има и малка част амбулаторни прегледи, които се заплащат по НЗОК, а останалото са малко собствени приходи от административни свидетелства.

Националният консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов изрази мнение, че отпусканите средства стигат само за "една крайно незадоволителна работна заплата".

Той посочи, че Министерството не е предвидило капиталови разходи за 2019 г. в никой от секторите на здравеопазването и заяви, че са нужни неотложни мерки за промяна както в структурирането и организирането на психиатричните услуги, така и в методите за тяхното управление и финансиране.