Социалният министър Бисер Петков бе лаконичен в коментара си за схемата с фалшивите ТЕЛК-ове, разкрити от МВР и прокуратурата.

МВР и прокуратурата си вършат работата, заяви той на брифинг с медиите в МТСП. Според него е разкрита публична тайна за купуване на ТЕЛК.

Това ще действа дисциплиниращо и превантивно на всеки, който иска да изкарва по този начин пари, убеден е той.

Министърът припомни, че преди две години МТСП внесло с НС концепция за ТЕЛК. Тази концепция не получи политическа подкрепа и на хората с увреждания, каза Петков. Затова се тръгнало към закон за хората с увреждания.

Гешев с усещането за цели села с ТЕЛК

Гешев с усещането за цели села с ТЕЛК

Разпитане са над 200 души

Остава въпросът с медицинската експертиза, подчерта той. Изнесените данни от службите показват, че медицинската експертиза се нуждае от подобрение, според него. Прави се анализ достатъчна ли е тази стъпка.

Според Бисер Петков дебатът по темата ще продължи. Всяка една система, колкото и да е съвършена, при нейното прилагане може да има дефицити, изтъкна Бисер Петков. На база на ТЕЛК-овите решение се черпят права от социалната система и НОИ, лаконичен бе той.

Проблемът с болничните - сложен като ТЕЛК-овете

Проблемът с болничните - сложен като ТЕЛК-овете

Бизнесът не иска да плаща първите три дни от болничните

И при болничните има много злоупотреби, призна той на брифинга в министерството и на фона на обявеното вчера разследване на спецпрокуратурата за издаване на фалшиви ТЕЛК решения.

Имало преразход, но темата е многоаспектна, обясни министър Петков, според когото въпросът е да се намери ефективното решение, за да се спрат злоупотребите.

Трябва да се търсят ефективни мерки за прекратяване на злоупотребите и с болничните, убеден е социалният министър. Проблемът бил сериозен като ТЕЛК-овете. За да се намери решение, темата трябва да се обсъди с работодателите.