До момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.
По думите му усещането е, че често хората не знаят от какво са болни, къде са ходили на прегледи и какви документи трябват за ТЕЛК. Положението е трагично, посочи той.

Най-голям брой фиктивни инвалидни пенсии са установени в силистренска област, съобщи Гешев и посочи, че там срещу 600 лева няколко посредници предлагат решения за придобиване на ТЕЛК.

От 600 до 2500 лв. за фалшив ТЕЛК

От 600 до 2500 лв. за фалшив ТЕЛК

Според зам.-главният прокурор Иван Гешев поне половината от инвалидните пенсии отиват при здрави хора

Заместник-главният прокурор заяви, че се създава впечатление, че цели села са с инвалидни пенсии, тъй като до 1/3 от хората в някои силистренски села получават такива.

По думи на Гешев средствата за тези пенсии са 1 млрд. и 700 млн., но щетите са много по-големи. Парите не отиват при хората, които наистина имат нужда от тях, тъй като се ползват с различни социални услуги, посочи той.

Според него проблемът се дължи на невъзможността НОИ да контролира разходваните на средствата от Трудово-експертните лекарски комисии.