За социалния министър Бисер Петков темата с болничните е сложна като фалшивите ТЕЛК-ове.

На брифинг той коментира идеята на бизнеса за равно разпределение на вноските. Това е стара идея, подчерта той. Все още не е достигнат този паритет, изтъкна Петков и посочи, че това е една от темите на социалния диалог, макар и скоро тя да не е поставяна.

Бизнесът смята, че върху него пада по-голямата тежест на вноските. Факт е, че все още по-големият дял е от работодателите, които не искат да плащат първите три дни от болничните, обясни Петков. Министърът припомни, че при въвеждането на тази мярка тя е представена като временна. 
Ако се приеме искането на бизнеса да плати само първия ден, това щяло да е допълнителен разход за НОИ

Социалното министерство не срещнало подкрепа за битката с фалшивите ТЕЛК-ове

Социалното министерство не срещнало подкрепа за битката с фалшивите ТЕЛК-ове

Медицинската експертиза се нуждае от подобрение, смята Бисер Петков

И при болничните има много злоупотреби, призна той на фона на обявеното вчера разследване на спецпрокуратурата за издаване на фалшиви ТЕЛК решения.
Имало преразход, но темата е многоаспектна, обясни министър Петков, според когото въпросът е да се намери ефективното решение, за да се спрат злоупотребите.

Трябва да се търсят ефективни мерки за прекратяване на злоупотребите с болничните, убеден е социалният министър. Проблемът бил сериозен като ТЕЛК-овете. За да се намери решение, темата трябва да се обсъди с работодателите.