Допълнителни 30 млн. лева ще получат общинските и областните болници, за да се справят с тежкото си финансово състояние. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Решението беше взето на днешната среща в Министерския съвет на Сдружението на общинските болници с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

Ананиев обясни, че общо 30 млн. лева от допълнителния ресурс са разпределени за допълнителни средства, а останалите 36 млн. лева вече са били предвидени в държавния бюджет. От допълнителните средства 18 млн. лева ще отидат за общинските болници, а 12 млн. - за областните.

Останалите 36 млн. лева са предназначени за повишаване на заплатите на медицинските служители. Предвижда се възнагражденията в общинските болници да нараснат с между 25 и 40%, като увеличението ще бъде диференцирано на база приходи и процент разходи за персонала.

Общинските болници предупредиха за дискриминация и опити за премахването им

Общинските болници предупредиха за дискриминация и опити за премахването им

Засяга се здравето и живота на близо два милиона българи

Увеличаването на заплатите в областните болници ще бъде между 10 и 15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на НЗОК.  Здравният министър посочи, че това ще гарантира нормалното функциониране на системата на здравеопазването в тези болници, както и обслужването на пациентите в тези региони.

Министърът уточни, че освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой на обслужваното население.

Съвместно със Сдружението Министерството на здравеопазването ще работи и по преструктурирането на общински болници с цел повишаване ефективността им, поясни Ананиев.

От своя страна председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев изрази благодарност от името на управителите на общински лечебни заведения за бързите решения.

"Днес постигнахме нещо, което не вярвах че ще се случи. Това е първата стъпка в правилна посока. Всички сме удовлетворени", посочи той.  

Припомняме, до решението се стигна, след като медици от общински болници в цялата страна изразиха недоволството си от ниските възнаграждения. В края на януари медиците от Козлодуй излязоха на протест. Те поставиха и 10-дневен срок на Ананиев да разреши проблема с нищожните заплати. Медиците бяха подкрепени и от своите колеги в Карлово. 

Общинските болници да не са търговски дружества, иска д-р Иван Кокалов

Общинските болници да не са търговски дружества, иска д-р Иван Кокалов

НСОРБ: Проблемът е в общинското здравеопазване, не в една болница

Вчера премиерът Бойко Борисов се зарече, че докато е на власт, няма да закрива болници. Той разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната.

От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че се обмисля идеята да се осигурят средства за общински болници чрез предоставянето им на "защитен" статут.

Борисов обеща, докато е на власт, да не закрива болници

Борисов обеща, докато е на власт, да не закрива болници

Премиерът не приема сестри и лекари с години стаж, да се чувстват изоставени и забравени