Общинските болници да спрат да са търговски дружества. Това заяви д-р Иван Кокалов, член на надзорния съвет на НЗОК.

В целия сектор общинско здравеопазване, а не в конкретна болница има проблем. Това заяви пред БНР Донка Михайлова - зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Троян. Тя изтъкна, че става дума за 2 милиона български граждани, които получават достъп до здравеопазване и лечение в общинските болници.

Един от основните проблеми е, че и общинските болници са търговски дружества (както е по закон - б.р.) и това затруднява помощта от общините, стана ясно от думите на Михайлова. Общините нямат право да помагат финансово на болниците, защото се смята за държавна помощ на търговски дружества, поясни тя.

Като представител на синдикатите д-р Иван Кокалов каза, че над 20 години настояват за промяна в начина на регистрация на болниците. Искането е ограниченият ресурс на Касата, който идва от вноската за здравно осигуряване, да се използва за лечение, а не за формиране на печалба. Припомняме, сега д-р Кокалов е член на надзорния съвет на НЗОК, но промяната все още не е задействана.

За пореден път той изтъкна, че общинските болници не трябва да са търговски дружества.

"Първото, което трябва да се направи, е тези болници да не бъдат търговски дружества. Второ, без помощта на държавата и на общината тези болници няма как да оцелеят", каза д-р Кокалов. Той е категоричен, че помощта от общинските съвети към общинските болници е необходима.

Ананиев обеща повече пари на медиците в общинската болница в Козлодуй

Ананиев обеща повече пари на медиците в общинската болница в Козлодуй

МЗ да анализира приходите, разходите и договорите на болницата, поиска министърът

По думите му е необходимо да се осигури здравна помощ на хората в различните региони, както е по Конституция, вместо да се оправдават с правила. Законите се правят в Народното събрание, изтъкна д-р Кокалов..

Според него тези болници са в омагьосан кръг - малки приходи заради ограничения брой клинични пътеки поради липса на специалисти, ниски заплати, персоналът напуска. Средната възраст на сестрите сигурно е над 60 години, каза Кокалов.

Донка Михайлова посочи, че при общинските болници непрекъснато се появяват прецеденти, които затрудняват дейността им.

"От 1 февруари отново се връща проблем, който миналата година договорихме с ръководството на НЗОК... Въведено бе изискване, че хоспитализираните лица за всяко отделение, за всеки един ден, не може да надвишават броя легла, които се финансират от Здравната каса", каза Михайлова.

Като пример тя даде случай, при който за настаняване на нов пациент в препълнено отделение - примерно с грип, неговият престой няма да бъде платен от Здравната каса. Законът задължава приемането на спешни случаи. В същото време човекът трябва да лежи само в отделението, където е по клинична пътека, но там няма места.

Според д-р Кокалов посоченият казус не е верен, тъй като при грипни или други епидемия се правят изключения и това се плаща.

Всички общински болници са застрашени

Всички общински болници са застрашени

Д-р Неделчо Тотев: Преструктуриране на български означава закриване

"Взетото решение е поради факта, че се отчитат болни, които са лекувани едва ли не в коридора на болницата", каза той и обясни, че то е прието "за да не се краде от средствата, образно казано", допълни д-р Кокалов.

Припомняме, преди ден здравният министър Кирил Ананиев обеща увеличение на заплатите на медиците в общинската болница в Козлодуй, които няколко дни протестираха заради ниското заплащане.

Три отделения на пловдивската болница "Св. Мина" остават без медицински сестри

Три отделения на пловдивската болница "Св. Мина" остават без медицински сестри

В детското отделение две мед. сестри се грижат за 28 деца