Очаква се през 2019 г. общинската болница в Козлодуй да получи повече пари по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения. От здравното министерство ще помогнат за изготвянето на анализ на приходите, разходите и сключените договори в МБАЛ - Козлодуй, съобщиха от ведомството.

Припомняме, в края на януари 2019 г. медиците от Козлодуй излязоха на протест заради ниските заплати.

По думите на здравния министър Кирил Ананиев, който разговаря с протестиращите медици в Козлодуй, болниците ще получат допълнително 2,5 млн. лева по Методиката за субсидиране на лечебните заведения. Допълнителни пари се предвиждат и за МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Козлодуй, по параметрите ТЕЛК, спешност и труднодостъпност. Освен това по прогноза за 2019 г. приходът на лечебното заведение по НЗОК ще бъде увеличен с 16%.

"Това свидетелства, че ние предвиждаме подобряване на финансовото състояние и увеличаване възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското здравеопазването, в частност и на болницата в Козлодуй", беше категоричен Ананиев.

Медиците от Козлодуй отново протестират заради ниски заплати

Медиците от Козлодуй отново протестират заради ниски заплати

Утре ще се срещнат със здравния министър, за да го запознаят с проблема

Той изтъкна, че при прилагане на механизма за финансово управление и контрол в болниците имало намаляване на просрочените задължения със средно 30%.

Здравният министър, който е финансист по професия, поиска ведомството му да окаже методическа и експертна помощ за изготвянето на анализ на приходите, разходите и сключените договори в МБАЛ - Козлодуй.

Според управителя на болницата д-р Олга Николова, ако предложените мерки проработят, да се увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи до края на годината.

Предстои среща между представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на енергетиката, АЕЦ - Козлодуй, Община Козлодуй и управителя на болницата за допълнително финансиране на болницата, с оглед спецификата на региона. Припомняме, там е атомната електроцентрала.

На срещата присъстваха още народният представител Красен Кръстев, председателят на Общински съвет - Козлодуй Мая Занева, директорът на РЗИ-Враца д-р Орлин Димитров, директорът на РЗОК-Враца Светозар Симеонов, както и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.