Министерство на здравеопазването трябва да представи конкретни мерки до утре на премиера Бойко Борисов, с които да се окаже помощ на общинските болници. Това обяви здравният министър Кирил Ананев пред журналисти в кулоарите на парламента.

Той припомни, че сутринта е бил на среща с премиера Бойко Борисов, управителя на НЗОК Дечо Дечев, председателя на Надзорния свет на НЗОК Жени Начева, както и част от Сдружението на общинските болници, на която са били обсъдени проблемите, които имат за финансирането и възнагражденията в общинските болници.

Работи екип, който е от състав на МЗ и представители на Сдружението на общинските болници, увери Ананиев и посочи, че тази вечер и утре до обяд се очаква да има много работа.

Борисов обеща, докато е на власт, да не закрива болници

Борисов обеща, докато е на власт, да не закрива болници

Премиерът не приема сестри и лекари с години стаж, да се чувстват изоставени и забравени

На въпрос, запознат ли е с панагюрската болница "Уни хоспитал" и с източването на много финансови средства от Здравната каса, Ананиев отбеляза, че е запознат със случая, но е необходимо да се извърши проверка.

"Имам сигнал и информация за това нещо", увери здравният министър.

Той бе категоричен, че няма лимити за намаляване на хемодиализата и ражданията. Те имали един общ размер на разход, определен за дадения месец.

"Как ще откажем раждане срещу това, че няма осигурен ресурс. Това е абсурдно", възмути се Ананиев.

Общинските болници предупредиха за дискриминация и опити за премахването им

Общинските болници предупредиха за дискриминация и опити за премахването им

Засяга се здравето и живота на близо два милиона българи

Относно Карловската болница и излизането на медицинските сестри на протест, Ананиев заяви, че предприетите мерки, които ще бъдат разработени, ще бъдат достатъчно основания да се откажат от своя протест.

В областта на донорството се предвижда една карта, която да прилича на личната карта, да може да се вземе от по-големите обществени заведения, в която човекът може да се запише дали е съгласен или не.

"Това се прилага в доста държави и има ефект", каза още здравният министър и уточни, че няма да е законодателно регламентирано, а на морал и човешко желание да спаси друг човешки живот.

НС иска от Ананиев план за действие и присъединяване към Евротрансплант

НС иска от Ананиев план за действие и присъединяване към Евротрансплант

42 души са трансплантирани през 2018-та, нуждаещите са над 1500 българи