Народното събрание възложи на здравния министър до 1 април да предостави план за действие с конкретни задачи, с който България да стане член на Евротрансплант. Това стана по време на изслушването на здравния министър Кирил Ананиев за трансплатанционната политика.

В аргументите си Ананиев заяви, че основната цел на правителството е в началото на 2021 г. в България да може да се проведе първата белодробна трансплантация.

В следващите три години ще бъдат предприети действия за изграждане на организационни структури в България за предоставяне на белодробни трансплантационни дейности, увери Ананиев.

Приложим за България е испанският модел на болничната организация при трансплантациите, защото не изисква голям допълнителен финансов ресурс, поясни здравният министър и допълни, че във всяко лечебно заведение с отделение Клиника по интензивно лечение има координатори по донорство.

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Екипи от Турция идват у нас при донорска ситуация за белодробни трансплантации

Предстои да се осъществи връзка и с трансплантолози от Хановер

По думите му тези специалисти владеят основите на реанимационното лечение и от огромна полза е опитът им в комуникация с близките на пациентите с живото застрашаващи заболявания, заяви Ананиев.

Той посочи, че е необходимо да се разработят политики, които да насърчават лечебните заведения да се ангажират активно в донорството на органи.

Здравният министър уточни, че сред стратегическите приоритети за модернизиране на системата за трансплантациите са в дейностите на политиката по донорство да бъдат включени всички големи лечебни заведения.

Ананиев бе категоричен, че българските медицински специалисти се очаква преминат в обучение в отделението по гръдна хирургия във Виенската многопрофилна болница за придобиване на основни познания по белодробна трансплантация и усвояване на всички необходими тактически умения за трансплантация на бял дроб.

Ясни правила за болница "Лозенец" очаква Горанов

Ясни правила за болница "Лозенец" очаква Горанов

Иска устойчив модел на финансиране на лечебното заведение

"През 2018 г. броят на трансплантираните пациенти в България са 42 души", отчете здравният министър Кирил Ананиев по време на изслушването си.

От трансплантираните 42 пациенти, са проведени 25 бъбречни трансплантации, 4 сърдечни трансплантации и 13 чернодробни трансплантации.

През 2018 в УМБАЛ "Александровска" са проведени 16 бъбречни трансплантация, в УМБАЛ "Св. Екатерина" 4 сърдечни трансплантации.

В университетска болница "Лозенец" са изпълнени 9 бъбречни и 7 чернодробни трансплантации.

Във ВМА са осъществени 6 на брой чернодробни трансплантации.

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Зелена светлина за български лекари да се обучават за трансплантации

Договорът с Евротрансплант не беше прекратен, но не беше подновен, обясни проф. Клепетко

Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на техния недостиг както в България, така и в световен мащаб, посочи Ананиев.

Според него една от основните причини за недостатъчния брой органи е липсата на пълна информация при близките на пациентите в мозъчна смърт, които могат да предоставят съгласието си за донорство.

Ананиев представи и данни на Изпълнителната агенция по трансплантации към 2 януари 2019 г., според която броят на нуждаещите се в България от трансплантации на бъбрек са 1039 пациенти, на черен дроб - 47 пациенти, на сърце - 447 пациенти и на бял дроб -15 пациенти.

Левицата инициира дебат за трансплантациите в парламента

Левицата инициира дебат за трансплантациите в парламента

Иска анализ от Министерството на здравеопазването

Припомняме, критично се оказа непродължаването на договора с болницата във Виена за трансплантиране на белодробно болни. Пациенти организираха няколко пъти протести пред Министерство на здравеопазването, но и до този момент никой не е поел отговорност за прекратяване на практиката. Протестите доведоха единствено до оставката на дългогодишния шеф на Агенцията Марияна Симеонова.

Миналата седмица в рамките на посещението на австрийски проф. Валтер Клепетко у нас бе подписано споразумение за обучение и квалификация в областта на белодробната трансплантация на български специалисти.

През 2018 г. в страната ни са били извършени 42 органни трансплантации, а предходната година те са били едва 19. Изискването за член на Евротрансплант е те да бъдат поне 70.

Междувременно министър Ананиев поиска официално подкрепа и становище от Българската православна църква и от други вероизповедания у нас, с което да се подкрепи обществената нагласа за донорство. Като мярка в подкрепа на донорството, така че да можем да станем членове на Евротрансплант, също така от Министерство на здравеопазването обявиха създаването на регистър на чакащите за трансплантация.

Над 1000 българи чакат за трансплантация

Над 1000 българи чакат за трансплантация

Хората трябва да декларират и съгласието си за донорство, твърди д-р Сибила Маринова