Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) д-р Марияна Симеонова е подала оставка, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие. Очаква се в близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста.

Екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб.

На финален етап са разговорите с трансплантационния център в град Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза, уверяват от министерството.

Припомняме, директорът на Агенцията по трансплантации д-р Симеонова подаде оставка още на 21 юни.
Тогава пациенти се обявиха в защита на д-р Симеонова и тя остана на поста си.

Белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, няколко пъти се събираха на протест пред Министерство на здравеопазването. Те недоволстваха, тъй като от началото на 2017 г. клиниката в Австрия, в която вече успешно са извършени седем трансплантации на бял дроб, отказва да приема повече българи с мотив липса на договор с Евротрансплант.

Д-р Симеонова оглави Агенцията на 31 януари 2013 г. Тя е анестезиолог реаниматор в продължение на повече от 20 години. През 1997 г. придобива специалност "Анестезиология и реанимация". Има придобита квалификация по здравен мениджмънт. През 2011 г. е завършва магистратура по "Международни икономически отношения".
Преминала е обучения във водещи клиники в Израел, Холандия, Русия. Работила е и в болница в Кувейт. От 1992 г. до сега е лекар в Департамента по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на ВМА. Владее английски и руски език.

Преди нея на поста бе д-р Силви Кирилов, който смени д-р Теодора Джалева.