Пациенти с белодробни заболявания призоваха здравния министър Кирил Ананиев да не приема оставката на директора на изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) д-р Марияна Симеонова.

Те организират протест на 29 юни от 10 часа пред централния вход на Здравното министерство и поканиха министъра да обясни на нуждаещите се от трансплантация позицията на здравното министерство по казуса с липсата на подобен род лечение за българи.

В открито писмо те признаха, че развитието на техните заболявания водят до трансплантации. Всяка промяна в ръководството на ИАТ би довела до забавяне или преустановяване за неизвестен период от време на започналите разговори за подновяване на договор с клиника в страна от Европейския съюз, където да бъдат осъществявани белодробни трансплантации на български пациенти, обясняват пациентите.

Белодробно болни, чакащи трансплантация, емигрират, за да живеят

Белодробно болни, чакащи трансплантация, емигрират, за да живеят

От началото на 2017 г. клиниката в Австрия не приема българи

Авторите на писмото припомнят, че предстоящия протест пред сградата на МЗ се организира месец след символичното изпращане в емиграция на нуждаещите се от белодробна трансплантация. Ние не подкрепяме здравната емиграция и задаваме въпроса - "Какво се промени един месец по-късно?", пише в писмото до Кирил Ананиев.

Припомняме, по-рано през деня стана ясно, че изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова е подала оставка. От пресцентъра на МЗ потвърдиха, че има подадено заявление за оставка и се води проверка в Министерството на здравеопазването.

Шефът на агенцията по трансплантации подаде оставка
Обновена

Шефът на агенцията по трансплантации подаде оставка

Финалната дума ще бъде на министъра