С еднопосочен билет Здравно "праща" белодробно болните българи в Европа.

На протест през Здравното министерство тази сутрин се събраха пациенти и техни близки. Освен апаратите си за дишане, събралите се тежко болни донесоха пред Министерството на здравеопазването и еднопосочните си билети за Европа.

Здравно търси съдействие от МВнР за чакащите трансплантация на бял дроб

Здравно търси съдействие от МВнР за чакащите трансплантация на бял дроб

Ананиев иска белодробни трансплантации и в България

Тодор Мангъров, председател на асоциация "Пулмонална хипертония", заяви, че в момента за белодробна трансплантация чакат 16 български граждани, но от началото на 2017 г. клиниката в Австрия, в която вече успешно са извършени седем трансплантации на бял дроб, отказва да приема повече българи.

Мотивът на клиниката - липса на договор с Евротрансплант, фондацията, която извършва логистиката при необходимост от трансплантация в друга държава.

Нинова иска от правителството 3 млн. лв. за белодробно болните

Нинова иска от правителството 3 млн. лв. за белодробно болните

Болните чакат, защото правителството дължи пари на европейските клиники

Мангъров заяви, че очаква отговор от министерството: Кой лъже? Здравно - че имат безсрочен договор с Евротрансплант, или клиниката във Виена?

Христина Хрисимова, съпруга на Георги Хрисимов, който почина от белодробна идиопатична фиброза преди година и четири месеца, също подкрепи хората, нуждаещи се от белодробна трансплантация.
Пред Министерство на здравеопазването тя дойде с двете си малки дъщерички. "Тези хора стоят на кислородни апарати, съмнявам се да могат да се обслужват. Семействата им са приковани към тях и просто чакат да умрат", заяви Хрисимова.

Тя настоя за промяна: "Това министерство не трябва да търси нови болници, защото нови болници няма. Това министерство трябва да се вдигне и да иде във Виена. Да иде при проф. Клепетко и да го помоли да вземе българските пациенти отново. Това министерство трябва да подпише договор с Евротрансплант - да плати каквито такси е необходимо, защото в момента нарушава здравноосигурителните права на всички тези пациенти, съгласно Закона за здравето, непредоставяйки им съвременно решение, защото им отнема правото и надеждата за живот."

Държавата да поеме домашното кислородолечение, искат  организации

Държавата да поеме домашното кислородолечение, искат организации

Почти всички хронични белодробни заболявания водят до дихателна недостатъчност

"Не може Министерство на здравеопазването да се свързва с погребения и задушници", посочи Хрисимова.

Жената, която заведе съдебен иск срещу Министерство на здравеопазването, обясни, че Виенската болница отказва да се занимава с български пациенти от началото на миналата година.

По думите й в края на 2016 г. тогавашният заместник-министър Ваньо Шарков е изпратил две писма по препоръка на комисията за лечение в чужбина.

"Това са седем доктори - шефове на болници, декани, включително и депутати. Изпратиха едни писма, с които поискаха разяснение какво включва капарото от 30 хиляди лева, което трябва да се изплати от министерството авансово. Тонът на тези писма беше крайно неуважителен, без каквато и да била етика в него и беше ултимативен. Докато вие не ни кажете какво включва това капаро - ние няма да преведем пари за двамата пациенти - Виктор и съпруга ми и също така няма да разглеждаме бъдещи пациенти за белодробни трансплантации", посочи Хрисимова.

"Ако вие сте болницата във Виена, която е единствената, която приема компромисно български пациенти - ще се занимавате ли с нас въобще", попита тя.

За 70% от пациентите с рак на белия дроб диагнозата идва късно

За 70% от пациентите с рак на белия дроб диагнозата идва късно

През 2016 г. са диагностицирани 4000 българи

Въпросът с договора с Евротрансплант коментираха и изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации Д-р Марияна Симеонова и заместник-министър д-р Бойко Пенков, които излязоха пред сградата на министерството.

Д-р Пенков призна: "Има проблем - търсим начин да го решим."

Той поясни, че с Евротрансплант има договор, който не е прекъсван. "Евротрансплант е организация, която подсигурява логистиката за доставка на органи до някой център, където се правят трансплантации. Това, че ние сме членове и предстои преподписване за ново членство на България в Евротрансплант, не означава , че имаме договор с център, където се извършват реално трансплантации", обясни д-р Пенков.

По думите му договорът с Австрия е бил за три години и е изтекъл.

Д-р Сименова от своя страна увери, че до две седмици очаква отговор от болницата във Виена, тъй като вече е провела разговор с борда на Евротрансплант, които ще потвърдят пред болницата във Виена членството на страната ни.

Междувременно са проведени разговори и с болница във Франция и Англия, в които са изпратени документи на български пациенти, за да се гарантира, че всеки ще получи шанс за живот.

Най-много българи умират от белодробни заболявания

Най-много българи умират от белодробни заболявания

Аспираторът не чисти въздухът, категоричен е пулмолог

Виктор, един от болните, който присъства на протеста пред МЗ, каза, че седем българи са спасени от д-р Клепетко." В момента този човек е обиден и няма да приема наши пациенти.

"Изпуснахме златни ръце. Защо трябваше да се стига до тук? Търсим алтернативи, защото някой е направил грешки, които са непоправими", посочи мъжът.