Държавата и правителството не могат да осигурят 3 млн. лева, за да спасят с трансплантация на бял дроб 16 българи от смърт, болни от пулмонална хипертония.
Трима от тях вече не успяха да дочакат тази оперативна интервенция. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията.

Белодробно болни, чакащи трансплантация, емигрират, за да живеят

Белодробно болни, чакащи трансплантация, емигрират, за да живеят

От началото на 2017 г. клиниката в Австрия не приема българи

Червеният лидер призова българската държава и правителството да отговори на въпроса дължи ли неизплатени пари на европейски клиники за лечението на български граждани.
"Ние искаме отговор на въпроса дължат ли се пари на европейски клиники", заяви Нинова, според която още утре правителството трябва да намери 3 млн. лева, за да се осигури нормален начин на живот на хората.

Тодор Мандъров, председател на Асоциацията на пулмонална хипертония, от своя страна заяви, че трансплантацията на бял дроб не може да бъде извършена в България, а в Европейски страни като Австрия или Франция.
Той изрази съжаление, че тези българи не са в листата на чакащите в Европа.

"Трябва да бъде издадена декларация от европейска клиника, но тъй като българското правителство дължи пари на европейските клиники, това не може да се случи", изтъкна той.

Здравно търси съдействие от МВнР за чакащите трансплантация на бял дроб

Здравно търси съдействие от МВнР за чакащите трансплантация на бял дроб

Ананиев иска белодробни трансплантации и в България