Белодробните заболявания са на първо място по водещи до смърт заболявания у нас, съобщи пулмологът д-р София Ангелова пред БНР.

"От 10 причини водещи в света за смърт 4 са белодробни болести", обясни тя и допълни, че първата е Хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ. "Втората са острите инфекции на долните дихателни пътища, третата е ракът на белия дроб и четвъртата е туберкулозата", заяви д-р Ангелова.

При децата статистиката също е притеснителна. Всеки едно от три деца, страдащи от заболяване всяка година, има белодробна болест. Най-често става дума за астма и инфекции на долните дихателни пътища.

Замърсеният въздух задълбочава белодробните заболявания

Замърсеният въздух задълбочава белодробните заболявания

Това се превръща във все по-социално значим проблем

"Но родителите пушат вкъщи, пушат под аспиратора. Моля, нека да разберат, че аспираторът не чисти въздуха вкъщи", отсече д-р Ангелова.

Кампания за безплатни белодробни прегледи започва от 10 май в столицата. Прегледите ще се състоят два пъти месечно до края на годината с предварително записване. Изключение ще правят само месеците юли и август. Кампанията цели да се прегледат хора, които са с повишен риск от белодробни заболявания, но нямат поставена диагноза.

Прегледите ще се провеждат в парка на Втора градска болница. Необходимо ще бъде желаещите да бъдат прегледани да предварително да се запишат, допълни д-р Ангелова.

За 70% от пациентите с рак на белия дроб диагнозата идва късно

За 70% от пациентите с рак на белия дроб диагнозата идва късно

През 2016 г. са диагностицирани 4000 българи