Министерство на здравеопазването готви законодателна промяна за насърчаване на донорството в България. Освен това ще бъде направен и регистър на чакащите за трансплантация българи.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3".

Ананиев обясни, че разговорът с премиера Бойко Борисов е бил доста ползотворен и добър за всички страни.
Тази сутрин на среща с премиера преди редовното правителствено заседание влязоха освен министър Ананиев, зам.-министър Жени Начева и семейството на Адриян - болният, който не дочака трансплантация и лечение и почина преди дни.

Борисов изпрати Ананиев при депутатите по темата за донорството

Борисов изпрати Ананиев при депутатите по темата за донорството

Да се изготвят нови законодателни промени

Припомняме, преди 4-ри месеца белодробно болните излязоха на протест пред МЗ няколко пъти, като обявиха, че държавата ги принуждава да станат емигранти, тъй като на практика им отказва лечение.

Тогава от МЗ не поеха отговорност за отказа на австрийската болница да лекува българи и още тогава бе обявено, че ще бъде направено проверка. Междувременно дългогодишният директор на Агенцията по трансплантации Марияна Симеонова подаде оставка с мотив, че за работата й липсва не само подкрепа от страна на държавата, но дори и се пречи от страна на администрацията.

Здравно търси съдействие от МВнР за чакащите трансплантация на бял дроб

Здравно търси съдействие от МВнР за чакащите трансплантация на бял дроб

Ананиев иска белодробни трансплантации и в България

Ананиев даде да се разбере, че МЗ подкрепя една истинска донорска кампания, защото, без да има донори, няма как да се спасява живота на всички, които страдат от белодробни болести и лечението им е невъзможно.

Здравният министър обеща, че ще направи всичко възможно, за да може донорството да бъде развито и в България.

За да станем член на Евространсплант ни трябват 70 донора годишно, а ние имаме само 10 донора.

"Ако имаме успешна кампания и съберем необходимото донорство, бихме могли да използваме клиниките, които са в Европа и те да извършват трансплантациите, докато ние изградим капацитета затова в нашата страна", изтъкна Ананиев.

Показаха на депутатите какво е кислороден концентратор

Показаха на депутатите какво е кислороден концентратор

8 824 души се нуждаят от домашна кислородотерапия

Започнали сме работа по въпроса, увери Ананиев, добавяйки, че екипният капацитет за развитие на донорството в България се изгражда за поне 2-3 г.

Ананиев поясни, че е разпоредил да се направи регистър на хората, които имат нужда от трансплантация, състоянието им, след оперативното лечение и от какво се нуждаят.

Здравният министър даде да се разбере, че е разпоредил и проверка на Инспектората на МЗ да на разговорите и взаимоотношенията с австрийската клиника, която в един момент аткзава да приема българи.

"Ще се направи и проверка защо не е възстановен и договорът с Евротрансплант", обеща Ананиев и посочи, че иска да се стигне докрай в разследванията, за да се отговори на родителите на Адриян.

Нинова иска от правителството 3 млн. лв. за белодробно болните

Нинова иска от правителството 3 млн. лв. за белодробно болните

Болните чакат, защото правителството дължи пари на европейските клиники

Председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова подкрепи думите на здравния министър и посочи, че се ангажира да уведоми Комисията по здравеопазване, че са нужни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Всичко това би трябвало да даде една добра възможност за развитие на системата на донорството.

Семейството на починалия Адриян от белодробна болест, коментира, че трябват реформи в донорската система, което да доведе до реформи в законовата система. Обществото да помогне затова да осигурим повече и повече донори и по-малко жертви. На държавата трябват донори, призова Алберт.

"Трябва ни помощ от хората и те могат да дарят живот, след приключването на живота. Много е важно да не погребваме шансовете за другите, а шансовете за другите са органите", призова братът на Адриян.

Трябва да се обърне внимание на донорството и тогава да се търсят другите решения. Намери ли се "материалът", ще намерим и обекта. Трябва да се подкрепяме като народ и да вземем пример от братчето ми, обясни Алберт.

"Не трябва да се получава болен здрав носи, а здравите да доведат болните до положителен резултат. Всички зависи от нас", призова Алберт, добавяйки, че донорството трябва да бъде популяризирано.