Министър -председателят Бойко Борисов разпореди да се изготвят предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството.

След като по-рано днес се срещна с близките на Адриан Петков, премиерът Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

"Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци", отбеляза премиера и добави, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени.

Правят регистър на чакащите трансплантация

Правят регистър на чакащите трансплантация

МЗ започва информационна кампания и подготвя законодателна промяна за развитие на донорството в България

Борисов поискал от министър Ананиев обяснение как е преминала срещата със семейството на Адриан.

По думите на Ананиев семейството е изразило благодарност за нея.

"Свържи се с депутатите от Патриотичния фронт, с депутатите от ГЕРБ, разясни им конкретния случай и ги запознай с идеите, които семейството предлага за донорството", обърна се премиерът към Ананиев.

Той отбеляза, че възлага на Ананиев и Даниела Дариткова да отворят дебат в парламента, да стартират кампания за донорството, за да се чуят позиции и "за", и "против".

"Проследете европейската практика", отсече Борисов.

"Вземете най-правилното решение, за да не се стига хора да чакат с месеци за донор с мисълта, че всеки ден ти е предпоследен, ако не се намери такъв", С тези думи Борисов посъветва Ананиев и Дариткова.

В отговор Кирил Ананиев обясни, че е възложил на шефа на Агенцията по трансплантации да даде конкретни текстове, които да бъдат обсъдени в министерството и след това да се предадат на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.