8 824 души се нуждаят от домашна кислородотерапия, като 3500 - 4000 от тях са с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Данните представи Наталия Стоева от Сдружение Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония на кръгла маса на тема "Възможности за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия", която се състоя в Народното събрание.

Тя посочи, че повече от 20 години развитите страни имат решение и възможности за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия. В САЩ и Белгия например това е станало още през 1993 г.

Тодор Мангъров от Асоциация пулмонална хипертония показа пред народните представители кислороден концентратор и обясни как той се използва от жена, болна от белодробна хипертония. Той посочи, че един кислороден концентратор струва над 2 000 лв.

"Нуждая се от кислород, не мога да дишам, посинявам цялата, пенсията ми е 200 лева и никога не мога да си купя такъв апарат", заяви жената, страдаща от белодробна хипертония.

Нуждите на тази група пациенти е подкрепена от социалиста Антон Кутев коментира, след много жалби от граждани и настоя проблемът да се придвижи възможно най-бързо.

През февруари и март настоящата година проблемът е обсъден на заседание на Комисията по здравеопазване.

Стефан Тамбурев от Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация настоява за спешно проучване от домашна кислородотерапия в България, безплатна кислородотерапия за всички българи, създаване на строги критерии за предписание на домашно кислородолечение и създаване на единна мрежа за обмен на кислородни системи.

Над 4 млрд. лв. са годишните разходи на Министерство на здравеопазването, за болнично и извънболнично лечение, обясни зам.-министър Жени Начева, но обеща следващата седмица проблемът да бъде обсъден в Министерство на здравеопазването и това да завърши с протокол, който да удостоверява решението.

"Нека не считаме, че здравната система не изпълнява своите функции. Средствата са дадени за пациентите и за техните заболявания", уточни заместник-министърът.

Да се предложи програма, критерии и специфични бройки на пациентите, които се нуждаят от възможности за реимбурсиране на кислородолечение.

"Когато сте готови с конкретни предложения, ние институциите сме готови да се срещнем с вас, за да започнем конкретен разговор в рамките на параметрите на програмата", обясни тя.

Начева поясни, че е чула редица противоречиви предложения от самите лекари, които са специалисти в съответните области. Проблемът е интердисциплинарен по темата за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия, стана ясно още от думите й.

Председателят на комисията по здравеопазване в НС Даниела Дариткова призова отговорността да се поеме от националните консултанти, които в писмен вид да внесат оценката си в МЗ.

"Има ли писмен вид исканията, слагаме край на всякакъв вид интерпретации и ще вървим към конкретика", обясни още тя и добави, че МЗ е готово да ги разгледа при конкретно формулиране на програмата.