Договорът между България и Виена за трансплантации на органи продължава, той не е прекъснат и оценката за него е отлична. Трябват поне осем или девет месеца, докато новият договор влезе в сила.

Не е било задължение на ИАТ да търси оферти на пациентите, които се нуждаят от трансплантации в чужбина. Това е задължение на фонда за лечение в чужбина, но когато пациентите протестираха д-р Марияна Симеонова се е включила в институционалния диалог от загриженост и съчувствие.

Това обяви на пресконференция в БТА директорът в оставка на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова. На пресконференцията Симеонова направи отчет на работата си през годините.

Припомняме, в понеделник, 10 септември от МЗ обявиха, че директорът е подала предизвестие за оставка. Днес д-р Симеонова потвърди оттеглянето си, обосновавайки го с желанието си да се развива като лекар.

Договорът не е безсрочен, а всяка една година Евротрансплант прави одит на всяка една болница. В края на всяка година се вижда, че България е дала повече органи, отколкото са трансплантирани и прекъсване не се случи, обясни тя.

МЗ не казва дали иска втора вноска за здраве
Обновена

МЗ не казва дали иска втора вноска за здраве

Предвиждат втори задължителен фонд с 12 лв. месечна вноска

Д-р Симеонова увери, че ще продължи да съдейства за договор, с европейския трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб.

Тя настоя да се създаде и единна Организация за обмен на органи, където да се извършват трансплантации на пациенти в нужда.

Д-р Симеонова изтъкна, че договорът с Евротрансплант означава, че страните, които участват в организацията, декларират, че България и ИАТ имат капацитета да осигурят качествен орган от донор.

Нямаме нетрансплантиран орган, подаден към Евротрансплант, похвали се д-р Симеонова и допълни, че новият договор се бави, защото трябва да минат поне седем или осем месеца, докато влезе в сила.

"Договорът първо трябва да отиде в Германия, да бъде погледан от съответните компетентни органи и след което пациентите могат да бъдат включени в листата за трансплантации, ако са подали заявление към Евротрансплант", уточни д-р Симеонова.

За да бъдат приети български пациенти, трябва да се сключи втори договор с конкретна болница, в който да са регламентирани съответни клаузи как да бъдат приемани български пациенти, обясни тя и посочи, че не е било задължение на ИАТ да търси оферти на пациентите, които се нуждаят от трансплантации в чужбина.

Тя посочи, че българските болници, които са подали такова заявление, са болниците "Лозенец" и "Св. Екатерина".

Д-р Симеонова припомни, че от 2014 г. страни като Испания, Италия и Франция са се включили в проекта на ЕК в Брюксел за разработване на втора организация за трансплантации на органи. Изпълнителната агенция по трансплантации също подкрепи предложение през 2015 г., но договор предстои да бъде подписан, уточни тя.

Припомняме, директорът на Агенцията по трансплантации д-р Симеонова подаде оставка още на 21 юни. Тогава пациенти се обявиха в защита на д-р Симеонова и тя остана на поста си.

Белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, няколко пъти се събираха на протест пред Министерство на здравеопазването. Те недоволстваха, тъй като от началото на 2017 г. клиниката в Австрия, в която вече успешно са извършени седем трансплантации на бял дроб, отказва да приема повече българи с мотив липса на договор с Евротрансплант.

Преди нея на поста бе д-р Силви Кирилов, който смени д-р Теодора Джалева.