В здравното министерство обсъждат модел за реформа в здравеопазването, който да е готов до края на септември, съобщиха от МЗ.

От там информират, че депутатите от 44-то народно събрание са поискали от здравния министър Кирил Ананиев да представи нов здравен модел, който да е минал широко обществено обсъждане.

20,40 лв. месечно дължат безработните за здравни вноски

20,40 лв. месечно дължат безработните за здравни вноски

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят

В Министерството на здравеопазването от началото на седмицата се провеждат интензивни работни срещи с представители на съсловните организации, университетските, областните, общинските и частните болници, пациентски организации, синдикати, работодатели, институции и др.

От ведомството на Ананиев не дават никаква информация за параметрите, които са заложени в новия модел, нито какви са критериите, на база на които той ще бъде оценен.

Пред БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров заяви, че здравна реформа може да се направи само с консенсус. Тя не трябва да бъде използвана предизборно. Според него е рано да каже, че в България има такъв консенсус.

Сред идеите на министър Ананиев е въвеждането на задължителна допълнителна осигуровка от 12 лв., която ще е 2% от доходите на сега осигуряващите се.

По информация на БНТ този проект предвижда здравната вноска да остане 8% (2% плаща работникът - б.р.), но да зависи от дохода на пациента. Освен нея ще трябва да се плаща и задължителна здравна застраховка, която да се определя на база пол, възраст и регион. Прогнозата е, че тя ще е около 12 лева на месец.

Запазва се и възможността за доброволно здравно осигуряване.

Втората идея е да се въведе "Критична линия". Това са парите за лечение, които се плащат и от Здравната каса, и от пациента. Дава се пример - ако сметката е 700 лева, касата ще плати 85% от нея, а останалите 15% ще трябва да доплати пациента, който ще бъде освободен от такса за леглоден в болница.

В случай, че разходите са над 700 лева, ще се поемат от задължителната застраховка.

Проф. Илко Гетов - председател на Български фармацевтичен съюз, заяви че няма конкретна информация в сектора с лекарствата.

Според д-р Маджаров в идейния проект са включени два различни варианта на промени на здравноосигурителния модел. Единият от вариантите предвижда въвеждане на втори задължителен фонд с вноски от 12 лв. Председателят на БЛС е категоричен, че тази допълнителна вноска ще се отрази най-много на най-бедните.

"Вероятно се търси някаква солидарност при събирането на средства, защото има солидарност и при разходването. Може би става въпрос за това да не се позволи застрахователите да си подбират по-богати клиенти", предполага д-р Маджаров.

Третият стълб на застраховане ще бъде доброволен.

Притесненията на медиците са, че става допълнително финансово натоварване на хората. "Има една голяма група, която не плаща и те не са социално слаби. Има добре платени граждани, които избягват плащането на осигуровки. Там мерки не се предвиждат", каза д-р Маджаров.

Под формата на въвеждане на нови играчи по плащането, някак между другото решават, че трябва да премахнат договорното начало, притеснени са лекарите. "Някак тихомълком предвиждат да отпадне рамковия договор и участието на съсловните организации във формирането на политики", каза председателят на БЛС.

Той се опасява, че може да се стигне до административно определяне на цени, обеми и цялото здравеопазване в България.

"Ако бъде приета тази промяна, нормативните промени трябва да се направят през пролетта и евентуално да влезе в сила в началото на 2020 г.", прогнозира д-р Иван Маджаров.

Кирил Ананиев да подготви нова методика за финансиране на общинските болници
Обновена

Кирил Ананиев да подготви нова методика за финансиране на общинските болници

До 3 месеца подготвят концепция за оздравяване на лечебниците

Целта на предварителните разговори е да се обменят, обсъдят и представят идеи и предложения, както и насоки за промяна или усъвършенстване на настоящия здравноосигурителен модел. Целта е да се постигне максимален обществен дебат и консенсус относно промените в настоящия здравноосигурителен модел или неговото усъвършенстване, уверяват от МЗ.

За министерството са важни позициите на всички страни в този процес - позициите на пациентите, съсловието, работодателите и синдикатите.

Всички добри идеи и предложения ще бъдат анализирани и обобщени. Министър Ананиев ще ги представи на официално организирана Национална кръгла маса на 26 септември, обявяват от ведомството. На форума ще има и международно участие, с което се поставя началото на следващ дебат за реформата в здравеопазването.

Симеонова прехвърли белодробно болните за трансплантация към Фонда за лечение в чужбина

Симеонова прехвърли белодробно болните за трансплантация към Фонда за лечение в чужбина

Не било задължение на ИАТ да търси оферти на пациентите за трансплантация в чужбина