Идеите за реформиране на здравната и здравноосигурителната система на този етап са чисто финансови. Такава е констатацията на председателя на национална пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев. Пред news.bg той коментира предложенията на Министерство на здравеопазването, представени през изминалата седмица на кръгла маса в НДК.

Според него парите за здравеопазване към настоящия момент, въпреки твърденията за увеличаване на средствата, са едва половината от това, от което реално системата има нужда. "Останалата половина излиза пряко от джоба на гражданина, когато се разболее. Това е най-лошото в нашата система, подобни системи са характерни за азиатския свят", заяви д-р Хасърджиев.

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

По-малко от 20% от българите одобряват настоящия модел

От двата модела, изложени от МЗ, според Хасърджиев вторият модел е по-полезен за България. Категорично смятам, че моделът с няколко здравни каси не е подходящ при положение, че се запазва сегашната здравна вноска", посочи Хасърджиев.

Според него България е прекалено малка, за да си позволи лукса да има пет администрации, пет здравни каси и пет възможности за източване, при положение че се запазва същият ресурс: "В момента си мислим, че сме осигурени, но на практика не сме... Всички, общо взето, се правим, че плащаме, а държавата се прави, че ни лекува." Според Хасърджиев няма как при 8% здравна вноска системата на функционира.

Хасърджиев: Всички, общо взето, се правим, че плащаме, а държавата се прави, че ни лекува.

По думите му, моделът, който има по-добър шанс да премахне допълнителните плащания, е с допълнително здравно осигуряване. "При този вариант хората биха имали необходимата финансова протекция, тук солидарността е ключова."

С втория модел ще се генерират повече средства в системата с надеждата, че ще се забранят под всякаква форма доплащанията, т.е. ще се остойностят реално здравните услуги.

Това ще гарантира достъп на всички до здравеопазване. Така Здравната каса, според Хасърджиев, най-накрая няма да смята, че едно раждане струва 200 евро, защото толкова струват може би само консумативите.

Пациентски организации скептични към финансовите идеи на МЗ

Пациентски организации скептични към финансовите идеи на МЗ

НПО-та определят като основен проблем в здравоопазването доплащането

Системата, в която се генерират повече пари обаче в никакъв случай не означава по-добро здравеопазване. Хасърджиев подчертава, че ако държавата иска повече пари от хората, по някакъв начин трябва да им гарантира какво допълнително ще получат и как ще се забранят доплащанията. Той дава като драстичен пример за изкривяване на системата феноменът с избора на екип, който е уникален и не съществува в другаде.

"Първата задача на здравното ни министерство е да осигури финансова протекция на пациентите, а втората да създава здраве - обучени лекари, добра профилактика, добра информация към хората", каза още д-р Хасърджиев.

анкета

Готови ли сте да плащате и здравна застраховка?

Виж резултати

Да, за да получа повече 9.7%

Да, за да не доплащам на ръка 9.8%

Категорично не 55.3%

И сега си плащам 9.9%

Ако не плащам на НЗОК 13.5%

Нямам мнение 1.8%

Проблемът с източването на НЗОК може да бъде решен отчасти, според него, защото и при двата модела се предполага контрол. Контролът се осъществява с добра информационна система, която липсва в България, както и с въвеждането на финансови и медицински правила, които да се спазват.

"Истинските лекари и специалисти нямат против въвеждането на европейските правила. Не мога да разбера защо продължава този отпор да се въведат тези правила и такова законодателство, така че да се гарантира на хората, че когато се лекуват, се лекуват така, както се лекува швейцарецът, германецът. Независимо дали си немски или швейцарски лекар, спазваш същите медицински правила. Там може да има правила, а тук не може", обясни той. Хасърджиев изтъкна, че освен изработването на правила са необходими и строги санкции и отнемане на лицензи при тяхното нарушаване. Всички осигурени, според него, трябва да имат изисквания към предлаганата медицинска услуга и този, който я предлага.

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър