Здравният министър трябва да подготви нова методика за финансиране на общинските болници. Тази методика трябва да бъде представена в едномесечен срок пред парламентарната здравна комисия, решиха депутатите. Предложението е на ГЕРБ, уточниха от Здравното министерство.

До три месеца трябва да бъде готова и концепция за развитие и оздравяване на болничните заведения по региони.

Всички общински болници са застрашени

Всички общински болници са застрашени

Д-р Неделчо Тотев: Преструктуриране на български означава закриване

Пред народните избраници министър Кирил Ананиев увери, че поема ангажимента в рамките на няколко месеца ще разработи нов модел за регистриране, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ.

Няма гаранция, че няма да закриват общински болници, твърдят от Сдружението на общините

Няма гаранция, че няма да закриват общински болници, твърдят от Сдружението на общините

Очакват в сряда МС да приеме Националната здравна карта

Амбицията е новият модел за финансиране на общинските болници да се прилага с новия Рамков договор от април следващата година.

Кирил Ананиев беше категоричен, че съществуващият от 1999 г. модел на финансиране е напълно изчерпан и не може да бъде възстановен с палиативни мерки.

Пред депутати в Народното събрание Ананиев подчерта, че независимо от ежегодното увеличение на парите за здраве, българският гражданин не е доволен от качеството на медицинското обслужване.

"Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение, само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение", заяви министърът.

От думите му стана ясно, че моделът, който екипът на Министерството на здравеопазването ще предложи, цели да замени сега съществуващия и неефективен механизъм на работа на системата.

Касата с правила за разплащане с болниците до приемане на НРД 2018 г.

Касата с правила за разплащане с болниците до приемане на НРД 2018 г.

До 1 април 2018 г. болниците ще могат да прехвърлят средства за следващия месец

Здравният министър увери, че след неговите предложения ще бъдат обсъдени с всички заинтересовани страни - експерти в правителството, комисии в Народното събрание, съсловни, браншови и синдикални организации, асоциации и сдружения в сектор здравеопазване.

Законодателните предложения се очаква да бъдат приети до есенната сесия на парламента и да заработят от 1 януари 2019 г. Има и вариант промените да влязат в сила от април 2019 г., с подписването на Националния рамков договор за 2019-та година.