Системни дефекти в здравеопазването генерират проблеми за държавните лечебни заведения, сред които са и всички областни болници у нас. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова, която по-рано през деня се срещна с медиците от болницата във Враца, съобщи БНР.

Реанимацията на врачанската болница работи отново

Реанимацията на врачанската болница работи отново

Все още се работи за отваряне на Спешното приемно отделение

В петък националният омбудсман ще се срещне със здравния министър Кирил Ананиев, за да му обърне внимание за системните дефекти в здравеопазването.

Припомняме, над година работещите в болницата информират за забавени заплати, липса на материали и медикаменти. Медици, подкрепени от граждани, организираха протести, автошествие, замеряне с яйца и други акции.

Лекари протестират заради дълговете на Врачанската болница

Лекари протестират заради дълговете на Врачанската болница

Болницата е на ръба на оцеляването

294-ма работещи в най-голямото лечебно заведение в Северозапада написаха писмо до омбудсмана Мая Манолова. В него те описват, че над година персоналът получава заплатите си нередовно, понякога с големи закъснения. Напускат лекари и медицински сестри, което поставя под въпрос съществуването на единственото лечебно заведение в региона, което, освен всички други медицински услуги, единствено има и спешно приемно отделение.

Хроничното заболяване на врачанската болница са натрупаните през годините дългове, които са за близо 14 млн. лева. Изпълнителният директор на лечебното заведение Евгени Любенов заяви, че имат споразумение с най-големите кредитори. По този начин са успели да изплатят заплатите.

"Съвместно с Министерство на здравеопазването ще бъде направено така, че да бъде изтеглен заем, за да се покрият всички дългове и болницата да заработи нормално", обясни Любенов.

Трима лекари от врачанската болница са обвинени в кражба на над 30 хил. лв.

Трима лекари от врачанската болница са обвинени в кражба на над 30 хил. лв.

Врачанската прокуратура иска отстраняване на д-р Цветков, настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" - Враца

Омбудсманът Мая Манолова посочи, че още в края на тази седмица има планирана среща със здравния министър.

"Още в петък ще кажа тези три неща на министъра. Първо, че хората очакват през контролните органи на министерството той да потърси отговорност на тези, които са отклонявали средства и са довели болницата до това състояние. Второ - да дойде на място и да ви информира за план и за начина, по който ще осигури финансиране за болницата", каза Манолова.

Нито хората от Враца, нито лекарите, нито медицинските сестри могат да чакат месец, два, три, шест, десет, да е ясен планът, стъпките и начина, по който ще осигури финансиране, поясни тя.

"Трето - от него се очаква да представи дълго обещавания модел за реформа в системата, в който- многопрофилните болници и болниците от ранга на "Пирогов", ВМА, ИСУЛ, да бъдат извадени пред скоби", обясни омбудсманът.

Тя поясни, че държавните структури в здравеопазването - многопрофилните болници са тези, които извършват най-тежката работа, най-социалната работа. За тях да има друг статут, друго финансиране и пълна отговорност за държавата, тъй като реално те осъществяват държавните функции да осигурят достъпна здравна помощ на всеки, социални функции, своевременна функция, поиска Манолова.