Районна прокуратура Враца обвини трима лекари от МБАЛ "Христо Ботев" -Враца в длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на "МБАЛ "Христо Ботев"- Враца.

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Румен Цветанов - началник отделение "Съдова хирургия", д-р Светозар Луканов и д-р Орлин Цветков, бивш и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" - Враца за това, че в периода март 2013 г. - декември 2015 г., в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (в полза на д-р Х.М.) пари, собственост на болницата и поверени им да ги управляват, като д-р Цветанов е извършил и документно престъпление.

Разследващите установяват, че в болницата е разкрито отделение по "Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Румен Цветанов.

Установено е, че единият от лекарите в отделението д-р Х. М., никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение, а е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

На същия лекар са били превеждани пари като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др. Районна прокуратура - Враца е установила, че по същото време д-р Х.М. е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015г. на този лекар са заплатени 32 476 лв.

Д-р Цветанов е с мярка за неотклонение "Подписка". Д-р Цветков е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 1000 лева. Д-р Луканов е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5000 лева. На 27.02.2018 г. Районна прокуратура - Враца внася искане за отстраняване от длъжност на д-р Цветков - настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" - Враца.

Припомняме, бившият изпълнителен директор на многопрофилната болница във Враца Светозар Луканов е подаде оставка през юни 2016 г. Оставката е внесена на 21 юни. Той обяви това на брифинг, на който обясни решението си с организиран натиск спрямо болницата. По думите му контрагенти на болницата предприемат целенасочени стъпки за дестабилизация на лечебното заведение.

Припомняме, че Врачанската болница подготвяше протест за днес, 28 февруари от 13 и 30 часа пред сградата на здравното заведение. Лекари, сестри и санитари недоволстват, че продължават да получават само частични възнаграждения.

Медици от Враца готвят нов протест

Медици от Враца готвят нов протест

Лекари, сестри и санитари продължават да получават само частични възнаграждения

Към момента персоналът има неизплатени 3 аванса и две заплати. За около 300 сестри и над 100 санитари тези пари са основен доход. Ако до края на месеца бъдат осигурени необходимите пари, персоналът на лечебното заведение няма да протестира.

Припомняме, януари бе представен план за оздравяване на болницата във Враца, предвиждащ намаляване на разходите за издръжка и за външни услуги. Пред парламентарната комисия по здравеопазване министър на Кирил Ананиев съобщи, че се е срещнал с областния управител, с кмета на града, с директора на болницата и началниците на отделенията.

Той поясни, че е било предложено да се обединят някои отделения и да се направи оптимизация на административния персонал. Не е предвидено съкращаване на лекари.

Министър Ананиев отиде във Враца, за да спасява болницата

Министър Ананиев отиде във Враца, за да спасява болницата

Оздравяване чрез намаляване на разходите...