Вече има план за оздравяване на болницата във Враца, предвиждащ намаляване на разходите за издръжка и за външни услуги, предаде bTV.

Пред парламентарната комисия по здравеопазване министър на Кирил Ананиев съобщи, че днес се е срещнал с областния управител, с кмета на града, с директора на болницата и началниците на отделенията.

Той поясни, че е било предложено да се обединят някои отделения и да се направи оптимизация на административния персонал. Не е предвидено съкращаване на лекари.

В понеделник заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева ще се срещне с работещите в лечебното заведение, съобщи БТА.

Планът за оздравяване на врачанската болница, както и този за болницата в Ловеч, е съобразен с потребностите на населението, увери министър Ананиев.

Врачанската болница отново е пред затваряне

Врачанската болница отново е пред затваряне

Медиците готвят протести…

В момента министерството води разговори с кредитори на лечебното заведение за вдигане на запорите, което ще позволи да се договорят средномесечни нива на погасяване, така че болницата да не генерира нов дълг, а успоредно с това да се върви към разплащане на старите просрочия и своевременно изплащане на заплати.

Някъде може да се наложи общинска болница да се преструктурира в диагностично-консултативен център, но само с решение на общинския съвет, подчерта още министър Ананиев.

С икономии от МЗ спасяват общинските болници

С икономии от МЗ спасяват общинските болници

Кирил Ананиев предлага увеличение на цените на клиничните пътеки

Над 400 млн. лв. повече от предвиденото са били изразходвани през миналата година за болниците и за лекарства, каза още той. За болниците са били предоставени 238 млн. лв. повече, а за лекарства - 187 млн. лв. За тази година заложената сума за лекарства е 1 млрд. лв.