Икономии от здравното министерство могат да спасят общинските болници. "По отношение на допълнителния ресурс поех ангажимент да направя сериозен анализ на бюджета на министерството - дейност по дейност. Откъдето може да се направи икономия, ще бъде допълнено към финансирането им."

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола в Комисията по здравеопазване по темата за оздравяването на общинските болници и исканите от тях допълнителни 30 млн. лева.

МЗ със строги мерки срещу свръххоспитализацията

МЗ със строги мерки срещу свръххоспитализацията

2017-та година са похарчени 238 млн. лева над одобрената сума

Взаимоотношенията им са уредени със Закона за здравното осигуряване. Общините са тези, които ги наблюдават и контролират, уточни Ананиев.

Преразглеждат клиничните пътеки на общинските болници

Преразглеждат клиничните пътеки на общинските болници

В понеделник е срещата между НЗОК, МЗ и Сдружението на общинските болници

Там е казано как общинските съвети могат да ги финансират извън здравното осигуряване, добави още той.

Ананиев припомни, че проблемите, които са поставили, са липса на медицински специалисти - лекари, сестри. Не се получават редовно заплати. Всичко това се разглежда в контекста на демографската криза и невъзможност от обема на дейност да получат финансиране.

Общините да преструктурират болниците си иска Ананиев

Общините да преструктурират болниците си иска Ананиев

Заплатите на медицинските сестри трябварло да се обсъдят и с работодателите

По думите на здравния министър на срещата със Сдружението на общинските болници е договорено да се продължи съвместната работа и да се дадат предложения, които да се обсъдят.

Ананиев заяви, че е поел ангажимент да се обърне внимание на масово използваните клинични пътеки и да се прецени до колко е възможно да се увеличат цените им. Те ще дадат отражение и върху отделните разходи и заплатите.

По време на разговорите е обсъдена и необходимостта от преструктурирането на някои болници и оптимизирането на дейността им, като това основно е работа на общинските съвети.

Всички общински болници са застрашени

Всички общински болници са застрашени

Д-р Неделчо Тотев: Преструктуриране на български означава закриване

Някъде може да се наложи преструктуриране на болницата в ДКЦ, но само с решение на общинския съвет, добави още здравният министър.

Припомняме, в понеделник - 15 януари 2018 г. представители на общинските болници в цялата протестираха за час. Причината за недоволството на работещите в множество общински болници са забавени заплати, лоши условия на труд, породени от недофинансиране от държавата.

Час преди предварително обявения протест от Здравното министерство съобщиха на медиите, че предоставят 28,5 млн. лева за над 100 болници, някои от които са в отдалечени и трудно достъпни планински райони.