Преразглеждат клиничните пътеки, по които работят общинските болници, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Екипът на здравния министър Кирил Ананиев ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството. Целта е да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година.

Областните болници се договориха за преструктуриране с МЗ

Областните болници се договориха за преструктуриране с МЗ

Към септември месец около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници, просрочените са близо 57 млн. лв.

Допълнително в рамките на преговорите с Българския лекарски съюз по новия рамков договор ще се преразгледат подробно алгоритмите по клиничните пътеки, по които работят болниците.

От Сдружението на общинските болници в България ще предоставят на Здравното министерство своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти. За това се бяха договорили здравният министър Ананиев и представители на Сдружението по време на среща в МЗ.

Здравният министър Ананиев е категоричен в становището, че трябва "оптимизация" на общинските болници. Според него така щяла да се достави качествена медицинска помощ и да се осигури достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната.

ВАС отмени лимитите за болниците

ВАС отмени лимитите за болниците

Лекарският съюз посочва, че болниците могат да търсят в съда дължимите им суми

"Искаме да имаме здравеопазване в цялата страна и по тази причина сме готови да съдействаме, така че мерките, които ще се предприемат, да бъдат ефективни и да гарантират качествено здравеопазване", заяви Кирил Ананиев.

От Здравното ведомство уверяват, че имат ясна представа за състоянието на общинските болници и готовност да предоставят експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения.

Работодатели и синдикати на страната на общинските болници

Работодатели и синдикати на страната на общинските болници

В официално писмо подкрепят протеста на общинските болници и настояват за спешни мерки

Недостигът на кадри и апаратура, ниските възнаграждения, медицинските стандарти бяха обсъдените проблеми.

Всички медицински стандарти са отворени за актуализиране, поясниха от МЗ.

Втората среща между представители на Сдружението, на министерството и на НЗОК е планирана за понеделник. На нея се очаква да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.

Припомняме, в понеделник - 15 януари 2018 г. представители на общинските болници в цялата протестираха за час. Причината за недоволството на работещите в множество общински болници са забавени заплати, лоши условия на труд, породени от недофинансиране от държавата.

Час преди предварително обявения протест от Здравното министерство съобщиха на медиите, че предоставят 28,5 млн. лева за над 100 болници, някои от които са в отдалечени и трудно достъпни планински райони.