Работодателите и синдикатите подкрепят протеста на общинските болници в официално писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, финансовия министър Власилав Горанов и председателя на ПК по здравеопазването в 44-то Народно събрание Даниела Дариткова - Проданов.

Общинските болници протестират за час в понеделник

Общинските болници протестират за час в понеделник

Настояват да се спре унищожаването на общинското здравеопазване

От АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа" изразяват своята подкрепа към  организирания протест от членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ), - "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!".

Синдикални и работодателски организации изтъкват, че общинските болници извършват над 1/5 от болничната дейност в страната. Освен това тези болници осигуряват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и около 2 млн. души при наличие на неизплатени работни заплати и задължения към доставчици на консумативи и външни услуги.

Общите задължения на общинските болниците са над 100 млн. лв. От тази сума 46 млн. лв. са просрочени. В това се включват и сумите за социални осигуровки към НАП от над 7 млн. лв.

Те се съгласяват с позицията на болниците, че основна причина за това тежко финансово положение е, че основните клинични пътеки, по които работят общинските болници, са недофинасирани.

Цените им не са променяни от 2006 г. насам, а в този период са увеличени значително цените на консумативи, лекарства, външни услуги. Минималната работна заплата пък от 180 лв. през 2006 г. става 510 лв. през 2018 г.

МЗ дава още 28,5 млн. лв. на общинските болници час преди протеста им

МЗ дава още 28,5 млн. лв. на общинските болници час преди протеста им

Парите са за над 100 болници, някои - в труднодостъпни региони

Ръководствата на КНСБ, КТ Подкрепа, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ предлагат провеждането на незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по здравеопазването при 44-то Народно събрание.

Синдикати и работодатели настояват за "спешно обсъждане на ефективни мерки за предотвратяване на ликвидацията на общинските болници в тежко финансово състояние и на приближаващия се крах в общинското здравеопазване".

Българският лекарски съюз подкрепя протеста на общинските болници

Българският лекарски съюз подкрепя протеста на общинските болници

Предупреждават, че болниците в Ловеч и още 7 града са пред фалит