На 15 януари 2018 г. (понеделник), от 12.00 до 13.00 часа, членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ), ще прекратят работа, а персоналът им ще излезе пред самите лечебни заведения или пред сградата на съответната община, в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната.

МЗ: Болницата в Ловеч няма да затваря

МЗ: Болницата в Ловеч няма да затваря

Представители на бизнеса подписаха договор за преустановяване на делата срещу болницата

Протестът ще протече под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!", а в него се очаква да се включат общинските болници, намиращи се извън областните градове.

Решението за провеждане на националния протест бе потвърдено от Управителния съвет на СОББ, на негово заседание, проведено на 9 януари 2018 г. Гости на заседанието бяха председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев и експертът към БЛС д-р Динчо Генев, които изразиха подкрепата на БЛС за протестните действия и стоящите зад тях искания.

"Здравето е капитала на една нация, основна ценност и приоритет, част от националната сигурност на всяка държава". Това е позицията на БЛС, който изтъква, че знак за предстоящата криза е критичното състояние на най-малко 12 общински болници. Според написаното в тяхното писмо, най-тежко е състоянието в Свищов, Белоградчик, Омуртаг, Тутракан, петрич, Чирпан, Ловеч и Гоце Делчев.

Припомняме, че в края на 2017 г. проблемите на общинските болници бяха поставени на обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Участващите работодателски и синдикални организации подкрепиха становището, че общинскита болници трябва да се запазят.

Колективна оставка подават директорите на болницата в Ловеч

Колективна оставка подават директорите на болницата в Ловеч

Мотиви са и липсата на приемственост в стратегията и подхода между предишния екип на Министерството на здравеопазването и настоящия

Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков обаче, общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените. Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., изтъкват от СОББ.

"Спрете! Не знаете накъде отивате! Продължавайки с нормотворчеството, увеличавате документния хаос в системата на здравеопазване!" Това пишат в отворено свое писмо от Сдружението.

Междувременно, продължава подписката в подкрепа на общинското здравеопазване, която СОББ стартира в края на миналата година. В подписката се казва:

Господа Управляващи,

Вашите решения в последните 25 години създадоха две Българии.

В нашата България се закриха хиляди предприятия и така отнехте на много от нас правото на труд. Липсата на работа принуди повече от 2 милиона българи да напуснат страната, заради невъзможността да изхранват себе си и семействата си. Във Вашата България сте си гарантирали високо платен от всички нас труд.

В нашата България се закриха стотици училища и вече хиляди наши деца нямат възможност да учат и ще имат нерадостно бъдеще. Във Вашата България децата Ви учат в реномирани училища и чужди университети с перспективата да Ви наследят.

В нашата България се закриха десетки болници и България стана лидер по смъртност, заради лимитирано право на част от нас да живеят. Във Вашата България за Вашия живот се грижат определени болници или се лекувате в най-добрите европейски клиники.

Със закриването на нашите болници ни отнемате правото на достъпна медицинска помощ и надеждата, че нашата България ще я има!

Господа Управляващи, спрете да унищожавате нашата България!!!