От Здравното министерство отпускат почти 28,5 млн. лв. на общинските болници през 2018 г. Информацията бе разпространена до медиите час преди очакваните протести от работещите в общинските болници в страната заради лошите условия на труд, недостига на медикаменти, забавянето на заплати, промяната в нормативната база.

Парите са за дейности "по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г.".

Това означава, че са за спешна медицинска помощ, както и дейности, които в болниците се извършват, но са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, защото са в болници, които са в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната. Част от парите са и за медицинската експертиза (ТЕЛК).

Тези почти 28,5 млн. лева са за над 100 болници и по изчисление на МЗ това е над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

От здравното министерство напомнят, че извън Методиката министерството няма право да отпуска целеви субсидии. Мотивът на чиновниците в Здравното министерство е, че нормалното финансиране на болниците би попаднало в графа "нерегламентирана държавна помощ", за което страната ни ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

Час преди протеста на медиците и болничния персонал от МЗ информират, че са готови да окажат методологическа и експертна помощ за преструктурирането на болниците.

"Кметовете и общинските съвети ще бъдат запознати с мерките за оздравяване на държавните болници, за да ги ползват като отправна точка за оздравяване на изпадналите в тежко финансово състояние техни лечебни заведения. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на собственика - съответните общини", пишат от администрацията на българското здравно министерство на 15 януари 2018 г.

Общините да преструктурират болниците си иска Ананиев

Общините да преструктурират болниците си иска Ананиев

Заплатите на медицинските сестри трябварло да се обсъдят и с работодателите

От МЗ се позовават на анализ, извършен от екипа на министър Ананиев. Той е базиран върху изследване потребностите на населението от здравни грижи и дейности на територията на всяка от 28-те области в страната. В документа са отчетени демографската структура на районите и картината на социалнозначимите заболявания на населението.

Българският лекарски съюз подкрепя протеста на общинските болници

Българският лекарски съюз подкрепя протеста на общинските болници

Предупреждават, че болниците в Ловеч и още 7 града са пред фалит

"МЗ категорично смята, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ", се казва в съобщението, разпространено чрез ведомството.

Заедно с преструктурирането на болниците в поликлиники здравните администратори информират, че "в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, се предвижда обновяването или изцяло новото изграждане на общо 237 филиала и центрове за спешна медицинска помощ".

Само нови медицински стандарти спасяват малките болници от закриване

Само нови медицински стандарти спасяват малките болници от закриване

От 800 000 лв. задължения на болницата в Белоградчик, 300 000 са за заплати

Предстои преразглеждане на клиничните пътеки, по които работят общинските болници в рамките на преговорите за Националния рамков договор. По този начин на общинските болници ще бъде дадена възможността да реализират своята дейност в условията на финансова стабилност и предвидимост, убедени са от МЗ.

Към 30 септември 2017 г. функциониращите общински болници са 121, в това число - 7 комплексни онкологични центъра, 9 специализирани болници за активно лечение на фтизиатрични заболявания, 11 центъра за психично здраве и 6 центъра за кожно-венерически заболявания. Общите задължения на общинските болници възлизат на 100,270 млн. лв., а просрочените задължения са на стойност 44,178 млн. лв.