Държавата може да помогне общинските болници да бъдат оптимизирани и преструктурирани. Това може да бъде само наше предложение, а самото оптимизиране и преструктуриране ще стане с решение на Общинския съвет.
Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти по време на посещението си в болница "Майчин дом" в София.

Направихме доклад за финансовото състояние на държавните болници. Нямаше как да бъде направен доклад само за тях, ако не разгледаме и здравните потребности на 28-те области в страната, заяви здравният министър.

По думите му със специална наредба се подпомагат определен тип Общински болници. През 2017 г. парите са били 6 млн. лева, за тази година е определена същата сума.
"Мисля, че ще можем да ги подпомогнем с тази сума в контекста на преструктурирането на самите болници", заяви Ананиев.

Запитан: "Преструктуриране значи ли закриване", Ананиев отговори: "Не, това е решение на Общинския съвет. Има добре работещи болници, има и болници, които могат да бъдат транформирани в ДЦ... ДКЦ-та (леко обърка названието на поликлиниките здравният министър Кирил Ананиев - б.р.) с определен брой легла".

Като пример за подобно преструктуриране Кирил Ананиев спомена разговора с кмета на Белоградчик, който бил приятно изненадан от тази възможност. Там специално ще работим в това направление.

На много места, включително и в държавните болници, в които влязохме изненадващо, установихме, че персоналът, който трябва да бъде вътре - лекари, сестри, санитарки - не са на работното си място.

Ананиев дава приоритет на майчиното и детското здравеопазване

Ананиев дава приоритет на майчиното и детското здравеопазване

394 хил. лв. е ремонтът в "Майчин дом"

В процеса на преструктуриране ще видим кои са добре работещите отделения - тези, които ще трябва да бъдат закрити и тези, които трябва да бъдат оптимизирани поради тяхната потребност за населението. Всяка една болница е в различно състояние. Не може да се правят общи изводи за всяка една болница, заяви Кирил Ананиев. Той обеща да има проверки за всички места, за които има информация за нередности.

Министърът призна, че в някои от медицинските стандарти има изисквания, които не отговарят на времето. Ето защо всички стандарти ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз по време на преговорите за Националния рамков договор (НРД).

По отношение на броя на медицински сестри в страната, министърът заяви: "Това, което можем да направим, е да предложим на МОН да увеличи приема за медицински сестри. Можем да създадем необходимата организация за повишаване квалификацията и преквалификацията на специалистите по здравни грижи".

Ананиев обясни, че въпросът за повишаване заплатите на медицинските сестри трябва да се разгледа съвместно със синдикати и работодатели. Според него, те са най-важният фактор за формирането доходите на персонала в болниците.

От МЗ допълниха, че следващата седмица предстои среща с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.