Медици от Враца протестират заради неизплатени заплати. Десетки служители на Многопрофилната болница в града протестираха тази сутрин, съобщава БНР. Исканията им са най-голямото здравно заведение в региона да получи финансова помощ от държавата.

Заплати в МБАЛ "Христо Ботев" не са давани от юли. Протестиращи обясняват, че не става дума само за финансови средства, а и за нуждата на хората от болнично лечение. Ако болницата бъде затворена, пациентите ще бъдат обречени, защото друго лечебно заведение, което да изпълнява социални функции на територията на Враца, няма. Това изтъкват негодуващите медици.

Пироговци скочиха срещу "лова на вещици"

Пироговци скочиха срещу "лова на вещици"

Уволненията в "Пирогов" били прибързани

Оказва се, че болницата трупа дългове за медикаменти и битови консумативи. Задълженията на лечебното заведение са 12 милиона лева, а активите му са 4 милиона лева и болницата е на ръба на фалита. Министерството на здравеопазването е собственик на най-големия дял от болницата, но не е подкрепило приетия оздравителен план.

"Хората са на границата на отчаянието. Спешно настояваме за неотложни мерки, за да могат да се намерят институционални решения, за да може със сумите, които болницата получава, да се изплащат задълженията", категоричен е синдикалният лидер д-р Емил Младенов.

Директорът на здравното заведение, който е подал оставка, днес е на среща със здравния министър.