Лекари от "Пирогов" се събраха на протест пред главния вход на болницата. Недоволството им е породено от дисциплинарното уволнение на техни колеги.

Припомняме, причината целият дежурен лекарски екип да загуби работата си беше случай, при който 74-годишен мъж почина, след като е бил докаран от линейка в болницата, но не е бил прегледан и приет. Лекарите са на мнение, че решението за уволнение на медиците е прибързано.

За случая стана ясно от отворено писмо на жената на починалия Спас Добрев. Според писмото на 16 септември пациентът изпаднал в криза и не можел да диша. След като мъжът и близките му чакат линейка близо 80 минути, дежурният спешен екип в "Пирогов" отказва да приеме пациента.

Проверяват Спешна помощ-София, "Пирогов" и "Александровска" за лекарска небрежност
Обновена

Проверяват Спешна помощ-София, "Пирогов" и "Александровска" за лекарска небрежност

Мъжът на Евелина Добрева чакал линейка повече от 70 минути

Доктор Петър Атанасов, началник на клиниката по вътрешни болести, каза пред журналисти, че информацията, която се изнася в медиите, по отношение на здравните работници в България и специално на "Пирогов", го навежда на мисълта, че се прави опит да се възроди една средновековна идеология, която е много опасна.

Атанасов предупреди "сценаристите на тази идеология", че ловът на вещици е много голям риск. По думите му проблемът на българското здравеопазване не са хората, работещи в системата.

"Проблемът е много по-дълбок. Той се заложен в т.нар. здравна реформа", уточни д-р Атанасов.

Атанасов отрече да има наредба от ръководството на болницата да не се приемат тежко болни пациенти, защото са скъпоструващи. Припомняме, на 19 септември, вторник, пострадал човек беше намерен на кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Пенчо Славейков", което се намира на няколко метра от "Пирогов". От болницата обаче не изпратили екип, който да помогне на пострадалия на мястото на инцидента.

"Пирогов приема по всяко време всякакви болни. Това е инцидент, който предстои да бъде изяснен. Има нарушение на процедурата, за което трябва да се понесе съответната отговорност, но нека това стане след като се произнесе единственият и компетентен орган - Изпълнителната агенция за медицински одит", добави още д-р Атанасов.

Проф. Милан Миланов: "Пирогов" е в жестока финансова криза

Проф. Милан Миланов: "Пирогов" е в жестока финансова криза

Откакто проф. Балтов е директор, петима напуснали анестезиологията

Лекарят заяви, че пациентът е преглеждан. По думите му това, че не са правени изследвания е преценка на преглеждащия лекар. Той уточни, че са уволнени две медицински сестри и един лекар.

"Искаме да не се беси грешникът, преди да е минал съдебният процес", призова Атанасов.

Той призна, че в последните години има недостиг на лекари.