Резултатите от проверката на Министерството на здравеопазването потвърждават, че медиците от УМБАЛСМ "Пирогов" наистина не могат да оказват медицинска помощ на пострадали в близост до заведението хора.

Според проверката на министерството няма нарушения от страна на болничното заведение. Припомняме, това показаха и проверките на Сточната здравна инспекция.

Припомняме, на 19 септември, вторник, пострадал човек беше намерен на кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Пенчо Славейков", което се намира на няколко метра от "Пирогов". От болницата обаче не изпратили екип, който да помогне на пострадалия на мястото на инцидента.

Наредба не позволявала от "Пирогов" да помагат на спешни пациенти пред болницата

Наредба не позволявала от "Пирогов" да помагат на спешни пациенти пред болницата

Всичко трябвало да мине по "каналния ред"

Припомняме и че Изпълнителната агенция "Медицински одит" констатира, че съгласно член 9 от Наредба №25 за оказване на спешна медицинска помощ: "центровете за спешна медицинска помощ организират и осигуряват: т.5 "оказването на спешна медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, осъществявайки взаимодействие с органите на полицията, пожарната и гражданската защита".

Въпреки това обаче проверката на Столичната здравна инспекция констатира, че съгласно Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение, медицинските специалисти могат да оказват помощ единствено на територията на болницата. След това инспекцията повтаря заключението на Медицински одит, че "според действащата нормативна уредба Центровете за спешна медицинска помощ следва да оказват спешна медицинска помощ на мястото на инцидента и по време на транспорт до болнична структура".

Проверяват Спешна помощ-София, "Пирогов" и "Александровска" за лекарска небрежност
Обновена

Проверяват Спешна помощ-София, "Пирогов" и "Александровска" за лекарска небрежност

Мъжът на Евелина Добрева чакал линейка повече от 70 минути

Във конкретния случай от 19 септември екипите на спешна помощ са се отзовали 5 минути след получаването на сигнала. Сигналът за инцидента е бил депозиран на телефон 112 в 15.50 часа, а спешните медици пристигнали в 15.55 часа. Пациентът е бил откаран в болницата, където е бил прегледан и диагностициран с черепно-мозъчна травма. След това човекът е бил хоспитализиран в реанимационното отделение на Клиниката по неврохирургия.