Врачанската областна болница отново е пред заплахата да бъде затворена, предаде bTV.

Днес медиците, които последно са получили половин заплата за октомври, готвят нови протести. След недоволството единствената промяна в болницата е коледната украса.

"Просто няма изход, имам чувството, че институциите като че ли умишлено бездействат, за да се съсипе окончателно тая болница", гневи се медицинската сестра Елеонора Колева.

И към днешна дата сметките са запорирани. Под въпрос е лечението на пациентите.

Медиците от областната болница предупредиха, че след 20 декември подновяват протестите и спира приемът на пациенти.

Въпреки обещанията, врачанската болница отново е в критична ситуация. Тъй като снощи не е имало дежурен в реанимацията, дете е преместено по спешност в София, а мъж с инсулт - в Монтана

"Имаме направен разговор за разговори с кредиторите, ако и кредиторите на врачанската болница постъпят така достойно, както постъпиха кредиторите на ловешката болница, ние ще имаме време в рамките на три месеца да направим преструктурирането", обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Опасенията на персонала са, че преструктурирането може да доведе до заличаване на високо специализирани отделения.

Десети ден врачани протестират в защита на болницата си

Десети ден врачани протестират в защита на болницата си

Искат да запазят Врачанската болница в сегашния й вид

"Изключително трудно се работи на този малък град при тая жестока конкуренция", признава директорът Орлин Цветков. С мотива "нелоялна конкуренция" прокуратурата разследва двама бивши директори и двете частни структури в двора на здравното заведение.

Днес едната от тях - по инвазивна кардиология, която няма аналог в областта, обяви, че затваря заради нападките за източване болницата, която всъщност им дължи милион и половина лева по клинични пътеки. Опасенията са, че така хора с инфаркт ще чакат с часове за транспорт.