"Въвеждането на своеобразен втори стълб не решава проблема с първия, с кражбите и разхищенията в първия стълб." Това заяви Васил Велев, председател на УК на АИКБ, във връзка с обсъждането в момента на допълнителни здравни вноски.

Той коментира, че с увеличението на здравноосигурителната вноска от 6% на 8%, разликата е трябвало да послужи за втори стълб, но приходите са били изхарчени за други цели и оттогава тези 8% влизат като приход само в първия стълб - НЗОК.

МЗ не казва дали иска втора вноска за здраве
Обновена

МЗ не казва дали иска втора вноска за здраве

Предвиждат втори задължителен фонд с 12 лв. месечна вноска

Общата позиция на работодателите в България е, че не бива да се наливат никъде пари, преди съответната сфера да е реформирана и оптимизирана", допълни Кънчо Стойчев- председател на Съюз "Произведено в България".

Като пример той даде неефективността на сектор Сигурност, за който бяха отделяни все повече пари, без да има конкретни реформи и подобрение в него. Според него същото в момента се предлага и за здравеопазването - искат се от нас още пари.

20,40 лв. месечно дължат безработните за здравни вноски

20,40 лв. месечно дължат безработните за здравни вноски

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят

Стойчев припомни, че преди по-малко от пет години бюджетът за здраве беше 1,5 млрд лв, а сега е 3,5 млрд. лв. и клони към 4 млрд и "става все по-лошо".

"Кое ни кара да мислим, че като стане 5 млрд, ще стане по-добре? Очевидно ще се краде повече", коментира Стойчев.

В широк кръг на националната кръгла маса на 26 септември ще бъдат обсъдени предложенията за допълнителна медицинска застраховка и лимитите за доплащане.

Припомняме, че през миналата седмица в здравното министерство се обсъждаше модел за реформа в здравеопазването, който да е готов до края на септември. 

От ведомството на Ананиев не дават никаква информация за параметрите, които са заложени в новия модел. 

 

Кирил Ананиев да подготви нова методика за финансиране на общинските болници
Обновена

Кирил Ананиев да подготви нова методика за финансиране на общинските болници

До 3 месеца подготвят концепция за оздравяване на лечебниците

Сред идеите на министъра е въвеждането на задължителна допълнителна осигуровка от 12 лв., която ще е 2% от доходите на сега осигуряващите се.

Втората идея е да се въведе "Критична линия". Това са парите за лечение, които се плащат и от Здравната каса, и от пациента.

Третият стълб на застраховане ще бъде доброволен.