Огромният процент доплащане от страна на българските граждани е основен проблем, заяви Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация в рамките на Националната кръгла маса, на която Министерство на здравеопазването представи идеите си за реформа в здравноосигурителния модел.

По думите му ежегодните препоръки на ЕК към България винаги са за стабилизиране на финансирането с цел намаляване преките плащания на хората, когато се разболеят.

Според него реформата само в частта финанси, не би могла да реши проблеми.

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър

Хасърджиев допълни, че идеята да се генерира допълнително публичен ресурс е добра, но трябва да бъде обмислена в полза на гражданите. Като основен недостатък на втория стълб за здравно осигуряване той отбеляза, че няма ясни гаранции какво ще получат хората при допълнителна здравна осигуровка.
"Как ще им гарантираме, че ще намалим този голям процент доплащане, при положение, че ще дадем възможност на всички изпълнители на медицинска помощ сами да си определят цени над национално определените", заяви той.

Според Хасърджиев когато се даде гаранция на гражданите, че ще получат по-добра услуга и ще има по-малко заплащане, те ще бъдат убедени в смисъла на реформата.

Председател на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов пък заяви, че от години предлагат създаването на фонд за обезщетение на пациенти свързани със заразяване и рискове, както е в другите европейски държави.

"Важно е да се знае не само какво ще доплаща пациента, но и какво ще получи насреща", заяви той.

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

По-малко от 20% от българите одобряват настоящия модел

Той даде и предложение да се извадят образни изследвания от системата на клиничните пътеки, които налагат по n брой хоспитализация на месец на един пациент, който е кардиологично или онкологично болен. Според него това струва на обществения фон три, четири пъти повече.

Таушанов постави и въпроса защо България повече от 10 години е на предпоследно място по индикаторите за здраве и защо това не прави впечатление на правителството.

Той подчерта, че това, което предлагат като усилия повечето е европейски страни е да се стимулира и увеличава броя на лекарите и медицинските сестри.

Таушанов е категоричен, че трябва да има изравняване на качеството на здравните грижи на цялата територия на държавата и намаляване на смъртността.

анкета

Готови ли сте да плащате и здравна застраховка?

Виж резултати

Да, за да получа повече 9.7%

Да, за да не доплащам на ръка 9.8%

Категорично не 55.3%

И сега си плащам 9.9%

Ако не плащам на НЗОК 13.5%

Нямам мнение 1.8%