Изчистени са несъответствията между Националната и областните здравни карти, изработени от областните комисии. Това обяви пред БНР кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, който е и председател на постоянната комисия по здравеопазване на Националното сдружение на общините.

Преди време от Асоциацията на общинските болници изразиха опасения, че ставаме свидетели на предизвестена смърт на общинските болници. Според д-р Димитров до края на месеца ще е готова Наредбата за субсидиране на болници в отдалечени населени места.

"Аз не мога да гарантирам това нещо, но от разговорите ми с министерството, няма логика да има закриване на общински болници. Тези легла са разпределени и тези легла ще съществуват. Те са разпределени в зависимост от дейността на тези болници в предишните три години. Няма окончателно решение ще има ли свиване на болници или няма. Проблемът е, че се смесва и собственост", обясни д-р Димитров.

В момента се обсъжда в субсидирането на отдалечените болници, които са над определени километри. До края на месеца Наредбата за отдалечените болници ще бъде готова от Сдружението на общините, тя ще се разпише от министерството и ще бъде отпусната субсидията за тези болници, които са в отдалечени региони, обясни кметът на Търговище.

Очаква се на редовното правителствено заседание министрите да приемат Националната здравна карта. С публикуването й в "Държавен вестник" ще стане задължителна методиката, с която Здравната каса ще сключва договори с лечебните заведения.