"Агенцията за трансплантации не се закрива. Променя се "шапката" на двете агенции и под една обща "шапка" остават двете структури, които ще работят. За Агенцията по трансплантации - най-вероятно ще бъде във вид на Дирекция по донорство и трансплантации към новата агенция". Това заяви пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Михаил Христов във връзка с проекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в който се предвижда Агенцията по трансплантациите и Изпълнителна агенция "Медицински одит" да се слеят.

По думите на Христов сливането е само формалност.

Той коментира и дейността на ръководената от него агенция. Към момента се работи по две основни направления - да се осъществи извършване на лечение на чакащите за белодробна трансплантация и да се увеличи донорството.

"Дори да имаме подписани договори с всички клиники и да имаме възможност да извършваме такива трансплантации, ако нямаме органи, нищо не правим", посочи той.

Белодробно болни, чакащи трансплантация, емигрират, за да живеят

Белодробно болни, чакащи трансплантация, емигрират, за да живеят

От началото на 2017 г. клиниката в Австрия не приема българи

Към момента в листата на чакащите за белодробна трансплантация има 15 души, обясни още Христов. Предстои пациентите да бъдат прегледани, някои от тях са в тежко здравословно състояние.

В тази връзка шефът на агенцията за трансплантации акцентира, че вече е установен контакт с екип от трансплантолози от Истанбул, Турция.

По думите на специалиста с турския екип е постигнало споразумение, с което те ще могат да извършват трансплантации на бял дроб в България, когато има такава възможност.

В същото време това ще служи като обучение за родните ни специалисти.

Христов обясни и че предстои да се осъществи връзка и с трансплантолози от Хановер, с които да се установи подобно сътрудничество - за обучение на екипи, обмяна на опит и лечение на български граждани.

Правят регистър на чакащите трансплантация

Правят регистър на чакащите трансплантация

МЗ започва информационна кампания и подготвя законодателна промяна за развитие на донорството в България

Припомняме, в средата на настоящата година белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, няколко пъти се събираха на протест пред Министерство на здравеопазването.
Те недоволстваха, тъй като от началото на 2017 г. клиниката в Австрия, в която вече успешно са извършени седем трансплантации на бял дроб, отказва да приема повече българи с мотив липса на договор с Евротрансплант.

Относно това Христов коментира, че вече е проведена среща с представител на Университетската клиника във Виена, където връзката досега е била прекъсната. Христов подчерта, че клиниката във Виена не е прекъснала споразумението само с нас, но и с Румъния. Аргументите им са, че има спад на донори на органи в страната, затова и не могат да осигурят лечение на чужди граждани.

Здравно търси съдействие от МВнР за чакащите трансплантация на бял дроб

Здравно търси съдействие от МВнР за чакащите трансплантация на бял дроб

Ананиев иска белодробни трансплантации и в България

"Това, което ме учуди като дойдох в Агенцията е, че няма разработен план Б, т.е. ако не може да се поднови някое споразумение, какво правим. Затова година и половина се е стигнало до положение, че имаме отказ от всички клиники в Европа и при нас не можем да правим такива операции. Започваме по този най-бърз начин - едновременно обучение на наши специалисти, сертифициране на нашите центрове, които ще осъществяват следтрансплантационната грижа и същевременно създаване на възможност при такава ситуация, да се извършват трансплантации на бял дроб и в България", обясни докторът.

Новият шеф на Агенцията по трансплантации атакува предшествениците си

Новият шеф на Агенцията по трансплантации атакува предшествениците си

Оставеното му наследство в агенцията не било добро