Трябва да работим за подобряване на донорството в България, както и взаимоотношенията ни с Евротрансплант. Ако няма достатъчно добро развито донорство в България, не бихме могли да помогнем на хората.

За това призова председателят на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) д-р Михаил Христов в ефира на bTV.

Христов припомни, че откакто е встъпил на поста председател на ИАТ, досега са били водени само кореспонденции и уговорки с Германия и Виена, но нямало постигнати конкретни резултати.

Директорът на Агенцията по трансплантации окончателно подаде оставка

Директорът на Агенцията по трансплантации окончателно подаде оставка

Мотивите на д-р Марияна Симеонова са лични

"Отказите на другите страни за трансплантации са заради драстичния спад на донори", изтъкна той и добави, че ако имаме подписани договори с всички болници за извършване на трансплантации, нямаме ли донори, не бихме могли да помогнем на хората.

Министерство на здравеопазването готви законодателна промяна за насърчаване на донорството в България и тепърва ще прави регистър на трансплантираните, стана ясно миналата седмица, след като бе обявено и че самата агенция по трансплантации, заедно с Фонда за лечение на деца ще минат под шапката на НЗОК.

Д-р Христов разясни, че не му било ясно каква работа е била свършена досега в ИАТ, но оттук нататък са предприети много важни мерки по думите му. Той констатира, че наследството, оставено му в Изпълнителната агенция, не е добро.

Направен е лекарски консилиум с пристигнали здравни специалисти от Истанбул, които са проверили базата ни и са констатирали, че базата, която имаме, е много добра. 52 трансплантации на сърце има в "Св. Екатерина" и в болница "Лозенец", похвали се лекарят.

Нова основа за Агенцията по трансплантации търси Ананиев

Нова основа за Агенцията по трансплантации търси Ананиев

Не трябва и не бива да се бавят решаването на въпросите

Д-р Михаил Христов уточни, че са се подписали споразумения с болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена за обучения на български екипи (преди и след трансплантациите), които да отидат в чужбина или да дойде техният екип да оперира при нас.

Той изтъкна, че трябва да се осигури възможност да се помогне на чакащите хора, като в листата на чакащите са 15 човека, а двама от тях са в много тежко състояние. Шефът на ИАТ добави, че това, което може да се осигури за хората в тежко състояние, е второ лекарско мнение.

"Всички пациенти ще бъдат прегледани и ще бъде установено тяхното състояние", увери той.

Д-р Христов изнесе и данни затова колко души са починали от листата за чакащи за белодробно трансплантации в Европейския съюз. По данни на лекаря, 15% от листата на чакащите за белодробни трансплантации в ЕС са починали.

Над 1000 души в България чакат за трансплантации

Над 1000 души в България чакат за трансплантации

НПО организира дарителска кампания за 34-годишен мъж с пулмонална хипертония

Припомняме, преди 4-ри месеца белодробно болните излязоха на протест пред МЗ няколко пъти, като обявиха, че държавата ги принуждава да станат емигранти, тъй като на практика им отказва лечение.

Тогава от МЗ не поеха отговорност за отказа на австрийската болница да лекува българи и още тогава бе обявено, че ще бъде направено проверка. Междувременно дългогодишният директор на Агенцията по трансплантации Марияна Симеонова подаде оставка с мотив, че за работата й липсва не само подкрепа от страна на държавата, но дори и се пречи от страна на администрацията.