Сигурност за осигурителните права и социалната сигурност на хората приели депутатите. Това мнение изрази социалният министър Бисер Петков, след гласуването окончателно бюджета на ДОО за догодина.

Въпросът за пенсиите е първостепенен политически въпрос според него. Бисер Петков посочи, че системата обаче не търпи политическо вмешателство. Той обясни, че в осигурителната система са включени 2,8 млн. работещи българи. За над 2,1 пенсионери тя осигурява основният им доход, поясни министър Петков. Средният размер на пенсията на един пенсионер през следващата година ще нарасне с 24 лева, в резултат на индексирането на пенсиите с 5.7% и по-високата тежест на осигурителния стаж. Така тя ще достигне 386,27 лева. Максималният размер на пенсията ще позволи на 40 000 пенсионери, чиито пенсии сега са ограничени от тавана, от 1 юли следващата година да получат пълния размер на пенсиите си.

ДПС предупреди - бюджетът на ДОО осигурява мизерно оцеляване
Обновена

ДПС предупреди - бюджетът на ДОО осигурява мизерно оцеляване

Според партията избирателите са излъгани

Приходите в бюджета на ДОО са в размер на над 11,7 млрд. лева, разходите също. Бюджетът за следващата година е балансиран, с нулев дефицит. Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лева. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лева, а тези за социални помощи и обезщетения - над 1,6 млрд. лева. 1200 лева ще бъде таванът на пенсиите от 1 юли 2019 г.

С 5.7% ще се увеличат пенсиите от 1 юли 2019 година, решиха депутатите.

Бисере, кажи си, призова Иван Ченчев

Бисере, кажи си, призова Иван Ченчев

От БСП искат да чуят мнението на социалния министър

Припомняме, вчера на второ четене беше приет и бюджетът на НЗОК.  Днес предстои и второ гласуване на Закона за държавния бюджет за 2019 г.