Хасан Адемов от ДПС похвали експертите на НОИ, че са подготвили високо експертен бюджет. За първа година имаме по-малък трансфер към бюджета на ДОО. 13,5 милиона лева струва затруднения достъп до пенсиониране, изчислил е депутатът от ДПС. Само със 75 лева нараствал средният осигурителен доход.

Той попита в коя предизборна програма пише, че ще се увеличи максималният осигурителен доход на 3000 лева.

Депутатите се захванаха с бюджета на ДОО

Депутатите се захванаха с бюджета на ДОО

Проектът включва 2, 792 млн. души, които са осигурени

Партията му ще предложи той да остане на настоящото ниво. Натоварват се по-високи вноски високо доходните групи. Хасан Адемов се чуди защо е записано, че максималната пенсия става 1200 лева, а в КСО пише, че от 1 януари 2019 таванът на пенсиите пада. Оказва се, че хората, които са се осигурявали на максимален размер за излъгани. Излъгахте избирателите, подчерта депутатът.

Депутатите обсъждат държавния бюджет за 2019 г.

Депутатите обсъждат държавния бюджет за 2019 г.

Предвижда растеж на БВП до 3,7% през 2019

Няма такава пенсионна система в Европа, която да има два тавана, заяви Адемов. Има индивидуален пенсионен коефициент, а сега се въвеждал още един индивидуален коефициент. Бюджетът на ДОО задълбочава социалните диспропорции и осигурява оцеляване на ръба на мизерията, каза още Хасан Адемов.

Бюджет 2019 предизвиква смях в БСП

Бюджет 2019 предизвиква смях в БСП

Според Гьоков България изостава от другите страни членки на ЕС

ГЕРБ защитиха бюджета на ДОО - залагали се повече средства. Светлана Ангелова се похвали с увеличаване на максималния размер на пенсиите. Така ще се реализира още една стъпка към увеличаване на максималния размер на пенсиите, отчете тя.

Не бил добре аргументиран мотивът за отпадане на тавана на пенсиите. Продължавала тенденцията за намаляване на дефицита в ДОО. Само 1/3 ще е дефицитът, по думите на Светлана Ангелова. Намалявала се зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет. Не се орязват социални права, смята депутатката от ГЕРБ.

Социалният министър Бисер Петков поясни, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. ще улесни бъдещите пенсионери при управляване на техните пенсионни права, а също така ще бъде облекчено и ускорено пенсионното производство.

Бюджетът на ДОО беше приет от депутатите на първо четене в Народното събрание със 112 гласа "за", 73 "против" и 7 "въздържали се".