640 лева да стане минималната работна заплата искат депутатите от БСП. Предложението си левите направиха по време на второто четене на бюджета за ДОО за 2019 година.

Припомняме, към момента минималната работна заплата е 510 лв. и ще стане 560 лв. от 1 януари 2019 г.

Освен това депутатите от столетницата искат обезщетението при отглеждане на дете през втората година да се обвърже с минималната заплата, защото към момента, по думите им, сумата е обидно малка.

Червените искат стимули за младите и за отглеждането на деца. Приходите в бюджета на ДОО са в размер на 11, 7 млрд. лева.

Приходите от осигурителни вноски са в размер на 7,4 млрд. лева. Над 10 млрд. лева са разходите за пенсии и социални плащания.

Максималният месечен осигурителен доход от 2600 лева трябва да се увеличи, но не както се предлага ГЕРБ на 3000 лева, а поне на 3900 лева, заяви депутатът от БСП Георги Гьоков.

С увеличаването на максималния осигурителен доход се правят сериозни промени в Пенсионно-осигурителната система. Това решение е взето без да се спазват принципите за справедливост, яснота и откритост и без дебати, по които да вземат отношение всички засегнати страни, по думите на червения депутат.

Поставям под съмнение, че промените в бюджета на ДОО отговарят на нуждите на българските граждани, заяви Гьоков. Левите искат в бъдеще да отпаднат максималният месечен размер на осигурителния доход и таванът на пенсиите.

Размерът на пенсиите скара депутатите. Червените искат минималната пенсия да стане 300 лева от 1 юли 2019 година.

Депутатът от БСП Филип Попов припомни протеста на пенсионерите и техните искания към властта. Вие останахте глухи за техните справедливи искания, заяде се социалистът. Това са болни хора, но са преди всичко достойни българи и заслужават достойни старини, смята той.

С 200 лева пенсия за месец не може да се оцелява. 200 лева е дневната надница на депутатите. Вие сте царе на популизма и фактите, атакува и Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Юлиан Ангелов от ОП се ядоса, че с миналия мандат именно социалистите не са подкрепили идеята на патриотите за по-високи пенсии.

И ДПС предлага 300 лева минимална пенсия. Тези, които в момента се наричат ОП предлагаха 600 лева пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство, подчерта Рамадан Аталай.

Ако не бяха ОП и земята щеше да спре да се върти, иронизира депутатът от ДПС. Благодарение на патриотите държавата стигнала до такъв упадък, че герберите се чудели как да се измъкнат, смята той.

Валери Симеонов защити честта на патриотите. Именно заради тях нямало втора протурска партия в парламента. Придържайте се към фактите, призова лидерът на НФСБ. Добре че бяха ОП, за да се повишат срамно ниските минимални пенсии, изтъкна Симеонов.