БСП се противопостави на бързото гледане на второ четене на бюджета на НЗОК.

Филип Попов се ядоса, че шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова четяла параграфите и членовете в Законопроекта като скороговорка. Никой не знаел до кой параграф се е стигнало. Научили сте две -три скороговорки, недоволен бе червеният депутат.

Правилникът не забранява по този начин, попари го председателят на парламента Цвета Караянчева.

Думата лимит е вредна за системата на здравеопазване, включим се социалистът Иван Иванов. Той е доволен , че има повече пари за сектора, но навсякъде средствата са за първична помощ.

Съпартиецът му Георги Михайлов пак се захвана за бързото четене. И Наполеон не би се ориентирал, заяде се той. Препратката му е заради това, защото се е считало, че Бонапарт е чел със скорост от 2000 думи в минута.

Предвидените средства за здравеопазване за предстоящата 2019 година са с 547 милиона лв. повече от тези за 2018 година.

Предвижда се да бъде създаден нов орган - Агенция по медицински одит. Тя ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит. За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерството на здравеопазването към новата мегаагенция.

Червените не харесаха закриването на Фонда за лечение на деца. Очаквано здравният министър Кирил Ананиев защити трансформацията. "НЗОК има много по-голям опит относно трансплантациите, отколкото Фонда за лечение на деца в чужбина и не е проблем, че той ще бъде закрит", заяви Ананиев от трибуната на Народното събрание.

Според него не се отменят съществуващи права на нашите деца като пациенти за лечение в чужбина.

Ананиев очаква повече прозрачност след промяната.

"НЗОК спазва европейски директиви и правила, които се прилагат в цяла Европа за лечение на чужди граждани", отсече министърът.

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене в комисии

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене в комисии

От БСП и ДПС се обявиха против приемането му

Припомняме, че днес депутатите се събраха за извънредно заседание, за да гледат бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 година. Това е второ четене на текстовете в пленарна зала.